Foto

ClarkandCompany/iStock

Synspunkt

Stillhet er undervurdert

Publisert: 12. juli 2021 kl 09.11
Oppdatert: 16. juli 2021 kl 08.15

Trond Albert Skjelbred er partner i Apriil PR.

SYNSPUNKT | «Stillhet er undervurdert», sa en kollega til meg. Han hadde ble blitt spurt av en venn om han ikke skulle skaffe seg trådløse øreplugger. De var så praktiske når han skulle fiske. Da kunne han høre på musikk uten å knote med ledninger.

«Stillheten og lydene fra naturen er jo selve poenget med fiskingen», hadde kollegaen min svart.

Stillhet er et morsomt, men krevende tema fordi vi legger så ulike ting i hva vi mener med stillhet og hvordan vi opplever det. For ikke alle er komfortable med stillhet.

Er det fravær av lyd? Er det ro til å tenke? Er det harmoni? Er det å være i flytsonen? Er det å lese en bok på en travel kafé eller se en god fotballkamp eller film hjemme i godstolen etter at barna er lagt? Er det en kopp svart kaffe om morgenen før familien har våknet? Er det å høre skildringen fra en bekk om våren eller er det fuglekvitter i begynnelsen av april?

Du trenger ikke å fylle alle rommene med ord. Stillheten har sin egen fylde. Selv om det er stille så er det ikke tomt

Sist jeg opplevde total stillhet var på høyfjellet i vinterferien. Vi sto på slalåm i de oppkjørte løypene og hadde det kjekt, men magien oppstod i det vi skar ut i skogen, i uberørt terreng. Og stillheten! 50 meter fra løypen. Helt stille.

Det samme kan du oppleve i en hvilken som helst storby. Ta av fra hovedgaten og du får en annen ro.

Det er kanskje ikke slik for deg. Du blir kanskje urolig hvis du går utenfor allfarvei. Vi er forskjellige. Når får du roen? Når er du i flyt? Hva fyller deg med energi?

Jeg snakket om stillhet med en ung dame (18). Hun formulerte sine tanker på en så enkel og vakker måte at jeg må dele dem:

«Du trenger ikke å fylle alle rommene med ord. Stillheten har sin egen fylde. Selv om det er stille så er det ikke tomt», sa hun.

Så kort kan det sies.

Derfor oppsøker jeg stillheten.

Synspunkt
søn 20.02.2022 23:47

Skriv til oss!

Del innsikt og meninger,
skriv til 
synspunkt@dagensperspektiv.no.