E-lydbøker er for dyre for bibliotekene.
Foto
Thomas Brun / NTB

Flere biblioteker har ikke råd til å kjøpe inn nok digitale lydbøker

Publisert: 12. oktober 2021 kl 09.11
Oppdatert: 12. oktober 2021 kl 09.15

Flere biblioteker varsler nå om for dårlig tilbud på e-lydbøker. Årsaken er for dyre lisenser.

I helgen ble det kjent at Oslo-biblioteket Deichman kun tilbyr tolv romaner og noveller fra norske forfattere på e-lydbok. Nå varsler altså flere biblioteksjefer om lignende tilstander.

Blant dem er biblioteksjef i Kristiansand, Kristin Undlien, som sier de opplever skuffelse blant publikum over e-lydboktilbudet ved byens bibliotek.

– Mitt inntrykk er at alle bibliotekene sliter med dette. Dagens system er altfor dyrt. Jeg opplever at forlagene holder tilbake og er redde for å miste markedsandeler, sier Undlien til Klassekampen.

Og selv om etterspørselen er økende har ikke bibliotekene midlene som trengs for å tilby publikum det de ønsker. Dette fordi bibliotekene med dagens ordning må betale en fast sum for hvert eneste utlån.

Undlien sier det eneste grepet bibliotekene kan gjøre er å omdisponere mediebudsjettet, kjøpe inn mindre på papir og mer digitalt, men mener dette ikke er bra nok.

E-lydbøkene som bibliotekene låner ut, formidles gjennom Biblioteksentralen og Bokbasen.

Kristin Lande, kommunikasjonssjef for Biblioteksentralen, forteller at det tidligere har vært et problem at flere forlag ikke har ønsket å selge sine e-lydbøker til bibliotek. Selv om situasjonen har bedret seg, mener hun det er uheldig at ikke alt som finnes på norsk av lydbøker kan kjøpes av bibliotek.

– Fortsatt er det slik at forlag og forfattere selv kan velge om de vil gjøre e-lydbøkene sin tilgjengelige for bibliotekene, og vi ser at noe blir holdt tilbake, sier Lande til Klassekampen.