Bibliotek

Bjørn Hatterud vinner Bibliotekets pris for «Mjøsa rundt med Mor» (2020).

Får Bibliotekets litteraturpris for reisen rundt Mjøsa med mor

Tre år og én bok etter at han slapp «Mjøsa rundt med mor» i 2020, kan Bjørn Hatterud notere seg nok en gjev pris for sin annerledes oppvekst- og hjemkomstskildring.

Publisert Sist oppdatert

­I «Mjøsa rundt med mor» skildret Bjørn Hatterud livet som homofil og funksjonshemmet med bakgrunn i arbeiderklassen på bygda. Den utkom i 2020 og fikk Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne samme år.

Den var også med på å gi ham Fritt Ords pris året etter. Torsdag mottar Bjørn Hatterud Bibliotekets litteraturpris på Kapittel-festivalen i Stavanger. den går til «den beste boken gitt ut de siste fem årene», etter at boken ble stemt frem av bibliotekansatte og lesere fra hele landet.

I memoarboken reiser Hatterud, født i Veldre i Ringsaker i 1977, hjem for å kjøre rundt Mjøsa med mor. «Men hva er egentleg hjem, etter et halvt liv i Oslo», heter det fra Samlaget – om kjøreturen som avdekker minner, slektshistorier og spørsmål om tilhørighet.

Hatterud utforsker temaer som barndom, legning, sykdom, klassereise og utenforskap – og også kjærligheten til Mjøslandskapet og moren. Han er kulturskribent, kunstkritiker, kurator, musiker og sitter i Kulturrådet, ifølge Samlaget. I vår utkom han med boken «Blokka på Bjerke: Tretten år i tredje etasje».

Powered by Labrador CMS