Bibliotek

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery, nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre og Kopinors administrerende direktør, Hege Munch Gundersen, legger fram en ny Bokhylla-avtale.

Kulturministeren om ny Bokhylla-avtale: – En stor dag

Det var varslet kutt i den digitale tjenesten Bokhylla, noe som ble møtt med sterke reaksjoner. Nå er det kjent at tjenesten i stedet blir utvidet.

Publisert Sist oppdatert

Tilbudet har fått internasjonal oppmerksomhet. Nasjonalbibliotekets nettbibliotek Bokhylla, tjenesten som har gitt alle med norsk IP-adresse tilgang til 240.000 bøker publisert før 2001, er unik i verden.

Helt siden starten har det vært et mål å utvide ordningen. Men i april ble det kjent at Nasjonalbiblioteket måtte spare penger.

Det førte til at biblioteket varslet å kutte samlingen med 100.000 bøker. Verken Nasjonalbiblioteket eller Kopinor, som representerer rettighetshaverne i prosjektet, ønsket å kutte.

Og i dag er det klart at det likevel ikke blir kutt – men at avtalen derimot blir utvidet:

Regjeringen vil finansiere halvparten av kostnadene ved å utvide Bokhylla-avtalen, som en del av bibliotekstrategien.

En utvidelse – både i antall og år

– Dette er en stor dag for lesere av alle slag, ikke minst for elever og forskere, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

Med den nye avtalen vil Bokhylla omfatte 400.000 rettighetsbelagte norske bøker. Det er 175.000 flere titler enn i dag, og favner fem flere år enn den forrige avtalen fra 2012 – som gikk til 2000.

Jaffery sier at Bokhylla akkurat som folkebibliotekene selv er «en gave til alle».

– Den sikrer at vi alle vil ha enda friere tilgang til enda mer av den uendelig store rikdommen som litteraturen og kulturarven vår er. Bokhylla er en sentral del av infrastrukturen for norske bibliotek, og dette er et viktig steg for å realisere de nye målene vi har satt i bibliotekstrategien, sier hun.

Tilgjengeliggjør «glemte» bøker

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre presenterer ny Bokhylla-avtale. Foto Gorm K. Gaare/Nasjonalbiblioteket

Den nye Bokhylla-avtalen er inngått mellom Nasjonalbiblioteket og Kopinor, og ble offentliggjort fredag ettermiddag.

Den skal sikre den norske allmennheten digital tilgang til et stort antall opphavsrettslig beskyttede norske bøker «som ellers ville ha vært vanskelig tilgjengelige – eller glemt».

– Den nye avtalen gjør det norske Nettbiblioteket til verdens desidert beste digitale bibliotek for egen befolkning, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

Avtalen åpner for tilgang til beskyttede åndsverk, men bøkene vil ikke vil være tilgjengelige for utvikling og trening av kunstig intelligens eller språkmodeller.

Prøveprosjekt

Den inngås som et prøveprosjekt for 2024 og 2025, og forlag og forfattere har fortsatt mulighet til å trekke bøker fra Bokhylla.

Med utvidelsen økes kompensasjonsbetalingen til forfattere og utgivere fra 17 til 24,5 millioner kroner.

Den første Bokhylla-avtalen, som omfattet bøker utgitt i Norge til og med år 2000, ble inngått mellom Nasjonalbiblioteket og rettighetshaverne ved Kopinor i 2012, og avtalen utvides nå for første gang.

Powered by Labrador CMS