Norske filmklassikere blir tilgjengelige på DVD. Foto: Jørn Svendsen / Morten Krogvold / fotograf ukjent
Foto
Jørn Svendsen / Morten Krogvold / fotograf ukjent

Nasjonalbiblioteket slår et slag for norske filmklassikere

Publisert: 11. juni 2021 kl 08.28
Oppdatert: 11. juni 2021 kl 08.28

Har du tenkt at det hadde vært fint å se igjen filmklassikere som «Liten Ida» og «Gjest Baardsen»?

Nå blir filmklassikere fra den norske filmarven tilgjengelige på DVD.

Utover høsten kommer nemlig Nasjonalbiblioteket med flere utgivelser – blant annet en stor boks med flere av Vibeke Løkkebergs filmer.

– Dette er filmer som har vært savnet på DVD-markedet, og vi er svært glade for at vi nå kan gjøre dem tilgjengelige for publikum, sier direktør for kulturformidling og informasjon ved Nasjonalbiblioteket Eline Skaar Kleven.

– I årene framover vil Nasjonalbiblioteket jevnlig komme med utgivelser fra den norske filmhistorien, forteller hun videre.

Startskuddet går rett over sommeren, med «Stumme filmspor»: En samling norske stumfilmer fra 1910-årene som utgis i Blu-ray-format. Deretter følger kultklassikeren «Klokker i måneskinn» fra 1964, regissert av Kåre Bergstrøm etter et manuskript av André Bjerke. I løpet av høsten vil også fem av Vibeke Løkkebergs filmer utgis i en samleboks. Alle filmene som utgis er nylig restaurert.

Enkelte av titlene utgis av Nasjonalbiblioteket i samarbeid med SF Studios, dette gjelder både «Liten Ida» og «Gjest Baardsen». Samtlige titler blir tilgjengelige hos Platekompaniet og på Nasjonalbiblioteket, fremgår det av pressemeldingen.