J. K. Rowling har et ansvar overfor unge transpersoner mener flere norske bibliotekarer.
Foto
Tolga Akmen / AFP

Vil ikke promotere Harry Potter-bøker etter J.K. Rowlings uttalelser om transpersoner

Publisert: 15. januar 2021 kl 10.14
Oppdatert: 15. januar 2021 kl 10.14

Forfatter J.K. Rowlings uttalelser om transpersoner har opprørt mange. Blant annet har flere bokhandlere verden over har nektet å selge Harry Potter-bøkene og ansatte på forlaget hennes har motsatt seg å samarbeide med henne.

I Norge går nå diskuterer norske bibliotekarer i flere Facebook-grupper for bokinteresserte om de skal holde det årlige arrangementet «Harry Potter Book Night» i februar på grunn av Rowlings kritikk av transbevegelsen og harselering med ordbruken om kjønn. Flere av dem mener at J. K. Rowling har et ansvar overfor unge transpersoner, skriver Aftenposten.

Biblioteksjef Leo Beck i Kvinesdal i Agder vil ikke promotere Potter-bøkene. Han peker på at det finnes fantasybøker der folk av samme kjønn er i forhold og som er mer vennlige overfor LHBT-personer, altså lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Han mener J. K. Rowling har ødelagt oppfattelsen av Harry Potter som et inkluderende univers.

Han mener at sosiale medier og dyrkingen av enkeltpersoner i større grad gjør forfatteren til en talsperson for bøkene sine. Dermed er det vanskelig å se Harry Potter-serien uavhengig av forfatterens uttalelser om transpersoner, mener han.

Bibliotekar Caroline Louise Gabrielsen i Vennesla var den som startet diskusjonstråden i Facebook-gruppen. Selv er Gabrielsen i tvil, men mener det er viktig å snakke om det så man ikke virker ekskluderende som bibliotek.

- Plutselig kan man høre noen si at de har sluttet å bruke biblioteket fordi vi støtter Rowling. Det må vi gjøre tydelig at vi aldri har gjort. Dette er en vanskelig problemstilling som bibliotek. Vi skal være et sted for alle.

Vidar Lund, leder for Norsk bibliotekforening, har fått med seg diskusjonen. Han mener litteraturen bør stå for seg selv og at Rowling ikke bør kuttes ut på grunn av meningene sine. Samtidig påpeker han at bibliotekarene står fritt til å promotere de bøkene de vil og at Harry Potter er blitt gammel og ikke lenger er det mest aktuelle.

- Den litterære kvaliteten bør være det viktigste kriteriet for å bli stilt ut, sier Lund.