Brannvesenet i arbeid på Deichman Bjørvika, der et branntilløp gjorde at sprinkleranlegget ble utløst. Dette gjorde igjen skade på blant annet bøker.
Foto
Stian Lysberg Solum / NTB

Ansatte mener det bør være flere på jobb i brannrammet bibliotek

Publisert: 14. februar 2022 kl 09.43
Oppdatert: 14. februar 2022 kl 09.43

Flere tillitsvalgte mener det bør være bedre bemanning på kveldstid i Deichman Bjørvika i Oslo. Biblioteket ble rammet av et branntilløp nylig.

Kilder opplyser til Klassekampen at det den aktuelle kvelden var tre bibliotekansatte og én vaktleder på jobb, noe som er i tråd med vaktplanen. I tillegg var det tre vektere på jobb.

Overfor avisa vil ikke bibliotekets direktør Merete Lie kommentere opplysningene om hvor mange som var på jobb.

– Vi har både ansatte og vektere på jobb, men antallet kommenterer vi ikke av hensyn til sikkerheten, skriver hun i en epost.

– Ikke optimalt

Kjersti Steien er tillitsvalgt for Bibliotekarforbundet og understreker at det virker som det gikk bra denne gangen. Hun ønsker ikke å kritisere ledelsen for ikke å ta sikkerheten på alvor.

– Men vi mener jo og har også gitt uttrykk for før at det ikke er optimalt med en så lav bemanning i et så stort hus, sier hun.

Også Fagforbundets hovedtillitsvalgte ved biblioteket, Jenny Dellegård, mener det burde ha vært flere ansatte på jobb om kvelden.

– Selvsagt skulle vi gjerne sett at det var ansatte i hver etasje. Det er viktig å være til stede «på gulvet» og være tilgjengelige for de besøkende, sier hun.

Samtidig mener Dellegård det ikke er grunn til å slå alarm.

Flere tusen liter vann

Branntilløpet tirsdag 8. februar startet i en sofa og spredte seg oppover en vegg. Sprinkleranlegget i fjerde etasje slapp ut flere tusen liter vann som følge av dette.

Noe over 100 bøker ble ødelagt.

– Oppsummeringen viser at skadeomfanget er langt mindre enn meldingene tirsdag kveld ga inntrykk av. Også kunstverkene er sjekket og funnet uskadd, opplyste bibliotek i en pressemelding.

Biblioteket kunne åpnes igjen for publikum torsdag morgen.