Bok

Forfatter Anders Totlands plutselige suksess: – Sliter med bakkekontakten

Han har skrevet alvorlige bøker gjennom hele sitt forfatterskap, men det var tydeligvis litt burlesk humor som skulle til for å lykkes. I løpet av en uke har den rølpete bygdethrilleren «Til jord skal du bli» feid inn på bestselgerlistene, blitt solgt til Danmark og på toppen av det hele er filmrettighetene solgt.

Publisert Sist oppdatert

­– Det føles helt uvirkelig. Jeg vet jo at det er sant, for jeg har signert. Men det er vanskelig å forstå. Jeg sliter litt med bakkekontakten akkurat nå, sier Anders Totland til KulturPlot, etter den begivenhetsrike uka.

Siden 2015 har han skrevet 15 bøker, de aller fleste av dem av det seriøse og alvorlige slaget. Denne gangen valgte han å slippe seg mer løs.

– Ting har jo ballet på seg de siste årene, men dette var faktisk drømmen min: at en av mine bøker skulle filmes. Det er også en fantastisk mulighet til å få en fot innenfor en ny verden, utdyper han.

Spilte egen karakter på scenen

KulturPlot skrev i sommer om hvordan Totland havnet på scenen i musikalen «Hekseringen», der han spilte rollen som Nattmannen fra sin egen bok med samme navn.

Uten sangerfaring var han skeptisk i forkant, men fikk raskt forsikringer om at han var rett mann for rollen.

– Det var utrolig gøy. Samtidig som jeg stod på scenen var «Til jord skal du bli» i trykken, smiler han.

Foto Anders Totland på scenen som Nattmannen i musikalen «Hekseringen». Foto: Jesper Andersen.

Det var under filmfestivalen i Haugesund at Totlands siste bok skulle få flere ben å stå på.

– Agenten min solgte inn boka. Det førte til at vi raskt fikk tilbakemelding fra filmselskapet Paradox.

Fascinert av universet

Produsent Finn Gjerdrum i Paradox ble raskt fascinert av bokas univers. Han forteller at han gleder seg til arbeidet.

– Da jeg begynte å lese «Til jord skal du bli», ble jeg umiddelbart grepet av det drivende tempoet, karakteren, humoren og ikke minst av universet. Her er det en film, tenkte jeg – og den vil jeg gjerne lage. Og jeg ble ikke minst overbevist da jeg kom til slutten, som er rørende og stemningsfull, sier han.

Det er de som er eksperter på film, ikke jeg

Romanen handler om en pensjonert prest, som opplever en mildt sagt omtumlende tid.

Foto Foto: Samlaget.

Ifølge Anders Totland tok forhandlingene litt tid, men partene ble nylig enige. Selv inntar han en pragmatisk holdning til hvordan filmen skal bli:

– Utgangspunktet for filmmanuset er jo min bok. Samtidig er jeg pragmatisk i forhold til arbeidet med filmen. Skulle de velge å gjøre om på for eksempel karakterer eller slutten, stiller jeg meg ikke i veien for det. Det er de som er eksperter på film, ikke jeg.

Det kan hende jeg må svelge noen kameler, men det tåler jeg

Totland er spent på hva de får ut av boka, spesielt hvis de velger å tilføre noe nytt.

– Det kan hende jeg må svelge noen kameler, men det tåler jeg.

Ut av det blå

I tillegg til salget av filmrettighetene, meldes det også at det første utenlandssalget av boken er i boks: Det er det forlaget Straarup & co. i Danmark som står for.

Anders Totland har skrevet bøker i flere sjangre, ikke minst sakprosabøkene «Den norske slavehandelen», «Lepra» og «Pest og plage». Utgivelsen hans, «Nattmannen», fikk mye oppmerksomhet da denne utkom i 2019.

Foto Nå kan Totland sveve litt og nyte suksessen. Men med en produksjonstakt på to bøker i året er det kanskje begrenset hvor lenge han kan suge på karamellen? Foto: Alva Elisabet Thorkildsen Totland.

For Totland kom salget til Danmark og ønsket om filmatisering av boka ut av det blå. Han forteller at boka ikke har fått en eneste anmeldelse så langt.

– Derfor setter jeg så umåtelig pris på dette. Det er en god anledning til å skape blest rundt boka. Nå kan jeg sveve en stund og nyte dette, smiler han.

Men med en produksjon på minst to bøker per år, er det kanskje begrenset hvor lenge Totland klarer å suge på karamellen.

Powered by Labrador CMS