Bok

­I artikkelserien «Bokhylla» tar Samtiden én bok ut av bokhylla, og tre nye bøker inn.

Anklaget norske forfattere for å skrive ut fra ideologi

BOKHYLLA: En bok som skapte sjokk og oppstandelse for 40 år siden, da et knippe norske forfattere ble hudflettet, må ut av hylla denne gangen.

Publisert Sist oppdatert

­I artikkelserien «Bokhylla» tar Samtiden én bok ut av bokhylla, og tre nye bøker inn.­

Ut av hylla

Kaj Skagen

Bazarovs barn

Gyldendal

Foto Gyldendal

Litteraturdebatter kommer og går. Ingen når temperaturen som utgivelsen Bazarovs barn skapte for 40 år siden da Kaj Skagen sjokkerte norsk bokbransje og offentligheten ved regelrett å hudflette et knippe norske forfatter som sto høyt i kurs.

Skagen tar sitt utgangspunkt i romanskikkelsen Bazarov i boken Fedre og sønner, skrevet av den russiske forfatteren Ivan Turgenev (1818–1883).

Bazarov var nihilist. I nihilismen finnes det ingen mening i tilværelsen, mennesket er ikke annet enn et avansert dyr, og det er kun vitenskapen det er noe poeng å tro på. Skagen hevdet at det var nihilismens forkvaklede menneskesyn som hadde infisert en stor flokk av samtidens ledende forfattere.

Espen Haavardsholm, Liv Køltzow, Tor Obrestad, Tove Nilsen, Knut Faldbakken, Dag Solstad, Kjartan Fløgstad og Erling T. Gjelsvik – han gyver løs på dem alle med slakterkniven.

I en nyutgivelse fortalte Skagen at han skrev boken som en frafallen radikaler og hemmelig esoteriker. Det er etter hvert antroposofien Skagen har bekjent seg til.

Han anklager norske forfattere for ikke å skrive ut fra en personlig opplevelse av livet, men som hektet på en ideologi – det være seg kommunisme, feminisme eller alminnelig kulturradikalisme.

Inn i hylla

Aslak Nore

Ingen skal drukne

Aschehoug

Foto Aschehoug

Aslak Nore er ute med sin femte roman, Ingen skal drukne.

Vi er tilbake på Rederhaugen, hos den rike rederfamilien Falck som vi møtte i hans forrige roman, Havets katedral. Det kjempes om makt, økonomiske interesser og fortidens familiehemmeligheter.

Nore kaster lys over konfliktfylt historie med aktualitet i sine romaner. En fremmed makt skal ha fått en infiltratør på innsiden av selskapet. Gamle konflikter fra krigens dager får nytt liv. Steinhard maktkamp, kontroversielle politiske ideer og ulovlig kjærlighet er ingrediensene.

Glenn-Peter Sætre

To kjønn

Kagge

Foto Kagge

Debatten om kjønn er blant de mest polariserte i vår tid. Både politikere og akademikere skygger unna av frykt for å bli hengt ut på sosiale medier. Det gjør ikke professor i biologi, Glenn-Peter Sætre. Han har i flere år deltatt i den opphetede debatten. Nå er han ute med boken To kjønn med undertittelen: Evolusjonens største gåte.

Dette er ikke en debattbok. Hans anliggende er å formidle hva vitenskapen, nærmere bestemt biologien, kan fortelle om kjønn. Sætre er krystallklar på at det biologisk sett kun finnes to kjønn: mann og kvinne. At mennesker seinere i livet kan føle seg som det kjønnet de biologisk sett ikke er, benekter han ikke.

Nadia Ansar

Min skam

Cappelen Damm

Foto Cappelen Damm

Etter at søsknene Abid og Abida Raja har kommet med bøker, er det Rajas ektefelle, Nadia Ansar, som deler sine opplevelser fra en oppvekst i et pakistansk, autoritært regime midt i Oslo. Min skam er en bok om forventninger og løsrivelse.

Nadia var den prektige og plettfrie datteren, men under overflaten lurte skammen. Hun er psykolog og har en doktorgrad i emosjonsfokusert ferdighetstrening. Hun forteller sin personlige historie, samtidig formidler hun et faglig perspektiv på flinke minoritetsjenters kamp for å få være seg selv.

Powered by Labrador CMS