Bok

­I artikkelserien «Bokhylla» tar Samtiden én bok ut av bokhylla, og tre nye bøker inn.

– Terje Tvedt nekter å la dagens oppfatninger og politisk korrekthet bli en tolkningsnøkkel

I artikkelserien «Bokhylla» tar Samtiden én bok ut av bokhylla, og tre bøker inn.

Publisert Sist oppdatert

Ut av hylla

Terje Tvedt
Verdenshistorie. Med fortiden som speil
Kagge

Tvedts historiefortelling fra tidenes morgen og fram til i dag er historien om hvordan mennesker har fryktet, utnyttet og tilpasset seg vannet. Det er ikke penger, ideer eller moderne IT-teknologi som driver verden framover. Det er elver, ifølge Tvedt, for å sette det litt på spissen.

Han forfølger sin hypotese gjennom 5000 år – gjennom alle sivilisasjoner som har oppstått og gått til grunne. Det har sammenheng med hvordan mennesker til enhver tid har maktet å innrette seg etter de rammebetingelser som vann og elver representerer.

Her er det krig og konflikt, kapitalkrefter og revolusjoner, religion og filosofi. Vann er makt og kilde til konflikt. Den som behersker vannet, har kontroll over framtiden. Slik er det fortsatt.

Tvedt er blitt kritisert for ikke å ta klimakrisen på alvor. Det er en feilslått kritikk. Boken er full av eksempler på klimaendringer. Naturen rår ikke mennesker over. Vi må lære og tilpasse oss. Historien lærer oss at mennesker må tilpasse seg naturens krav og muligheter

Tvedt nekter å la dagens oppfatninger og politisk korrekthet bli en tolkningsnøkkel for å forstå historien. Han avviser mye av det vestlige historikere og samfunnsvitere har bragt til torgs. Han avviser også at det var demokrati og liberale verdier som skapte det britiske imperiet – i stedet peker han på utnyttelsen av vannkraft industrielt i Manchester som nøkkelen. Vann var det over alt i verden. Britene så mulighetene og hadde kompetansen.

Inn i hylla

Marilynne Robinson
Hva gjør vi her?
Verbum

Marilynne Robinsons samling om religion, litteratur og politikk tar for seg trender og utviklingstrekk i Europa siden 1300-tallet med utgangspunkt i puritanismen og den kalvinistiske trosretningen hun hører til. Hun vil forklare hvordan folkelige bevegelser, ofte med røtter i kristen tro, har preget utviklingen i Vesten – sterkere enn vi er klar over, mener hun.

Hun kritiserer for eksempel darwinismen, marxismen og freudianismen for å ha et ensporet syn på hva et menneske er og er bekymret over utviklingstrekk i dagens samfunn.

Victor Normann
En liten, åpen bok om økonomi
Cappelen Damm

Victor Normann vil nå ut med, forklare og aktualisere økonomisk kunnskap. I sin siste bok, En liten, åpen bok om økonomi, viker han ikke tilbake for å forsøke å omsette sin kunnskap i praksis.

I sin nye bok er Normann opptatt av klimakrisen. «Mennesker er en føyelig skapning – det må bare incentiver til å nøye og føye seg i riktig retning», er siste setning i boken. Det er økonomiens oppgave, ifølge Normann.

Helene Flood
Enken
Aschehoug

Med doktorgrad i psykologi og jobb som forsker, blant annet på vold og traumerelatert skyld, har Helene Flood de beste forutsetninger for å gi ut psykologiske thrillere. Det gjør hun til gangs. Den tredje i rekken, Enken, har fått strålende anmeldelser.

I Enken møter vi kona Evy som konstaterer at det er noe som ikke stemmer når mannen Erling segner om på gaten og dør. Hun merker at de voksne barna holder noe skjult for henne. Ble han drept? Er hun selv i fare?

Powered by Labrador CMS