Den canadiske forfatteren Margaret Atwood under en boklansering i London 10. september. 

Foto

Alastair Grant / AP / NTB scanpix

 

Mange kvinnelige favoritter til Nobels litteraturpris

Publisert: 10. oktober 2019 kl 08.24
Oppdatert: 10. oktober 2019 kl 08.28

Skal man tro bookmakerne er den canadiske samtidspoeten Anne Carson og en av Karibias mest anerkjente forfattere, franskspråklige Maryse Condé fra Guadeloupe, de aller største favorittene.

Nobelprisene i litteratur for 2018 og 2019 kunngjøres i Stockholm klokka 13:00 i dag. 

Condé er også avisen The Guardians favoritt sammen med Ludmila Ulitskaja og canadiske Margaret Atwood. De siste dagene har Handmaids Tale-forfatten klatret på listene.

Flere eksperter har tatt til orde for at Svenska Akademien er nødt til å gi minst én av de to prisene til en kvinne.

– Årets Nobelkomité bør ha valgt minst én kvinne, og de har hatt dårlig tid. En spekulasjon er at det har ført til en fordel for forfatterskap som flere av medlemmene i komiteen allerede har satt seg inn i, som eksempelvis Anne Carson. Det kan også favorisere «sikre» forfattere som Lászlo Krasznahorkai eller Péter Nádas, sier kultursjef i den svenske avisen Sydsvenskan til TT.

Norsk Fosse-håp

Andre favoritter til årets litteraturpriser er polske Olga Tokarczuk, kenyanske Ngugi wa Thiong'o, albanske Ismail Kadare og japanske Haruki Murakami.

Foto

 

Jon Fosse er det norske håpet når Nobelprisen deles ut i dag. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I Norge er det mange som har et håp om at forfatter og dramatiker Jon Fosse skal få prisen. Litteraturkritiker Marta Norheim i NRK sier til finske YLE at hun tror Akademien velger to svært ulike forfattere.

– Når de skal velge to vinnere, tror jeg de kommer til å velge to som står langt unna hverandre rent litterært, som Margaret Atwood og Jon Fosse, sier hun.

Fosse sto onsdag på delt 11. plass på Nicer Odds' favorittliste med en odds på 15.

Kaos-år

De siste to årene har det stormet rundt Svenska Akademien, som utpeker litteraturprisvinneren på oppdrag fra Nobelstiftelsen.

På grunn av uro og skandaler i Akademien de siste årene etter avsløringen om at ektefellen til tidligere medlem Katarina Frostenson, kulturprofilen Jean-Claude Arnault, hadde begått seksuelle overgrep, ble prisen ikke delt ut i 2018.

Arnault ble i fjor dømt til to og et halvt års fengsel for to voldtekter.

– Bør takke nei

Flere, blant dem litteraturkritiker Bernhard Ellefsen i Morgenbladet, har tatt til orde for at forfatterne som blir tildelt prisen, ikke bør ta den imot. Han mener at organisasjonen er like lukket som før skandalene, og at den bør fratas ansvaret for å dele ut prisen.

Han mener imidlertid at det er lite sannsynlig at en vinner vil si fra seg prisen, men har tro på at Margaret Atwood kan være en kandidat som kan finne på å takke nei.

– Hun er en forfatter som trosser parnasset og er engasjert i samfunnsdebatten på et annet nivå enn mange av hennes kolleger i Nobel-sjiktet. Hun er rebelsk nok til å si nei, sier han til Dagsavisen.