Alf van der Hagen.
Foto
Terje Pedersen / NTB

Alf var der Hagens eksistensielle dybdesamtaler i bokform

Publisert: 11. november 2020 kl 13.03
Oppdatert: 11. november 2020 kl 13.03

Den første boken, «Meningen med livet», ble gitt ut i 2015. I 2017 kom «Håpet er hellig». Den siste boken har fått navnet «Oppriktige samtaler», og er gitt ut på Verbum forlag.

Alf van der Hagen har gitt denne sjangeren navnet «eksistensielle dybdesamtaler» om livets store spørsmål, om tro og håp, kjærlighet og død.

– Jeg har intervjuet troende, agnostikere og ateister, i et forsøk på å føre oppriktige samtaler om temaer som vanligvis ikke er fremme i offentligheten. Om det indre liv. Ulike måter å tro på. Tilgivelse. Sykdom. Livsmening, sier Hagen.

Samtalene tar gjerne en times tid. Det kan foregå på en scene eller en kafé, på et kontor, et bibliotek eller i en kirke. Alf van der Hagen legger stor vekt på at samtalen skal fremstå som nettopp det de er: samtaler som er mest mulig autentiske.

Noen unntak er det riktignok. I den siste boken er samtalen med Dag Solstad satt sammen av fire sceneintervjuer og samtalen med Ingvar Ambjørnsen er en sammenskriving av et sceneintervju og en oppfølging av samtalen på telefonen.

Samtalen med Suzanne Brøgger er det senere blitt en hel samtalebok av.

I boken finner en i tillegg til de som er nevnt samtaler med Thomas Hylland Eriksen, Mari Boine, Walid al-Kubaisi, Knut Olav Åmås, Håkon Bleken, Åse Kleveland, Ervin Kohn, Maria Kjos Fonn, Herborg Kråkevik, Dag O. Hessen, Ellen Horn, Lars Saabye Christensen og Bjørn Eidsvåg.