Arve Juritzen.
Foto
Gorm Kallestad / NTB

Bekymret for mindre mangfold etter oppkjøp av Stordalen-forlag

Publisert: 20. november 2020 kl 08.58
Oppdatert: 20. november 2020 kl 08.58

Petter Stordalen selger 70 prosent av Strawberry Publishing til den svenske stor-forlaget Bonnier.

Arve Juritzen, som solgte sitt Juritzen forlag til Strawberry i fjor, er bekymret for konsekvensene. Han sier til NRK at dette vil gi mindre mangfold i bokbransjen.

Strawberry Publishing har vokst mye på kort tid. Anne B. Ragde, Unni Lindell, og Jørn Lier Horst som er blant de forfatterne som selger mest her i landet, har meldt overgang til forlaget som Petter Stordalen startet.

Bonnier er fra før halvparten av forlaget Cappelen Damm. Direktøren i Cappelen Damm-topp Tom Harald Jenssen sier til BOK365 at han aldri var involvert i oppkjøpet av Strawberry. Han regner ikke med at oppkjøpet vil få konsekvenser for dem.

Tom Harald Jensen ser på Strawberry som en konkurrent og legger ikke opp til noe samarbeid med dem selv om de Bonnier

Det gjør ikke inntrykk på Juritzen.

– Det blir jo bare færre og større aktører. Og når Bonnier eier det meste av Strawberry og halvparten av Cappelen Damm så er mangfoldet – som jeg har vært bekymra for i mange år – snart borte. Situasjonen blir bare verre og verre, sier han til NRK. Han tror det blir vanskeligere for uavhengige forlag å få bøkene sine opp og fram og ut i butikkene.

Han mener vi ikke er tjent med en utvikling der noen få sitter og kontrollerer hele bransjen.

Administrerende direktør Alexander Henriksen i Strawberry Publishing mener det vil gi økt konkurranse i bransjen når Bonnier kommer inn på eiersiden og at dette vil komme både lesere og forfattere til gode.