– Bibelen rommer alt fra den dypeste smerte til den høyeste jubel. Også kvinnenes erfaringer er mangfoldige – og ikke minst viktige, sier forfatter og journalist Alf Kjetil Walgermo.
Foto
Tone Leksbø Walgermo

– Kvinner spiller hovedroller i Bibelen

Publisert: 21. oktober 2020 kl 08.28
Oppdatert: 21. oktober 2020 kl 08.29

Forfatter og journalist Alf Kjetil Walgermo er aktuell med boken «Bibelens kvinner. Historiene som forma verda», og han mener at maken til interessante og mangefasetterte rollepersoner, det skal du lete lenge etter.

– Men de har ofte havnet i skyggen av menn. Det er det ingen grunn til, sier forfatteren – og utdyper til NTB:

– Forståelsen av kvinner i Bibelen har i stor grad bygget på hvordan samfunnet har sett på kvinner, og jeg ser det som ekstremt viktig å vise fram hvor sentrale roller kvinnene har i den boken som utgjør trosgrunnlaget for over to milliarder mennesker.

– En annen skapelsesberetning

Om bakgrunnen for «bokkallet» sier forfatteren at det brenner litt. Religion har opp igjennom historien blitt brukt til å holde kvinner nede og «på plass».

– Men ser vi nærmere på bibelhistoriene, så ser vi hvor essensielle de i ethvert henseende er. Uten kvinnene er kristendommen umulig. De spiller en avgjørende hovedrolle i Bibelen og i verdenshistorien. Jo mer jeg ble klar over dette, jo sterkere merket jeg at dette budskapet må ut. Nå. Til alle, fortsetter han – og legger til at han ser en ekstra aktualitet i dette stoffet nå som debatten om kvinnelige prester har blusset opp på ny.

– Og kvinner er fortsatt i betydelig mindretall som toppledere i næringslivet. Glasstaket vi trodde det singlet i, ligger der fortsatt. Internasjonalt står det enda dårligere til: I mange land er ikke kvinnene i nærheten av å ha de samme mulighetene som menn. Tankegodset bak denne uholdbare situasjonen kommer blant annet fra tolkninger av Bibelens historier. I den kjente skapelsesberetningen blir som kjent Eva skapt av Adams sidebein, hun blir «den andre». Men det finnes også en annen skapelsesberetning i Bibelen. Her blir mannen og kvinnen skapt samtidig, helt likestilt, og denne fortellingen er det viktig å synliggjøre.

Forfatteren peker også på Eva som den positivt handlekraftige i Edens hage.

– Når kvinnen søker kunnskap og spiser av frukten, bryter resten av verden fram. Det er Eva som skaper menneskets historie.

Paulus og kvinnene

Å skulle fordype seg i et såpass omtalt, omfattende, tolket, elsket og hatet verk er ikke uten utfordringer, forsikrer forfatteren – som ikke bare har sett på hvordan de ulike kvinnene blir framstilt i bibeltekster. Han henter også inn eksempler fra bildekunsten, skjønnlitteraturen, musikken og filmen.

– Jeg måtte bli et fullblods renessansemenneske for å skrive boken, som gir en bredspektret, popularisert og tverrfaglig inngang til bibelstoffet. Mye, mye, arbeid. Men du verden, så gøy det har vært, sier Walgermo som har plukket ut 49 mesterverk fra kunsthistorien som illustrasjoner til boken.

Etter hvert som han fordypet seg stadig mer i Bibelens kvinnene, kom han også over noen overraskelser.

– Det som overrasket meg mest, var at Marta fra Betania kunne vært kirkens grunnlegger i stedet for apostelen Peter. I så fall ville vi hatt en verdenshistorie med en rekke kvinnelige paver, i stedet for null, og Peterskirken i Roma ville hett Martakirken. Mange kvinner ville vært spart for usynliggjøring og lidelse.

Forfatteren forteller også at Paulus, godt kjent for ikke å tillate kvinner å tale i forsamlingen, faktisk ikke kunne ha drevet virksomheten sin uten alle kvinnene han samarbeidet med.

Walgermo fremholder videre mangfoldet av kvinner i det bibelske materialet som nesten overveldende i all sin bredde, og alt sitt omfang.

– De fleste av oss kan komme på et par bibelske kvinnenavn, som Eva og Maria. Men det finnes nesten 200 navngitte kvinner i Bibelen – og flere hundre som ikke er nevnt med navn, sier forfatteren. Og lurer på om vi vet at dronning Ester berget folket sitt ved å invitere kongen på fest. Og at den prostituerte Rahab reddet livet ved å fire spioner ut av vinduet.

– Mange av Bibelens kvinner er mødre, døtre og søstre, men vi finner også profetkvinner og heksekvinner, gudfryktige kvinner og skr uppelløse kvinner, kvinner som seirer i krig, og kvinner som skaper fred. Spennvidden er enorm.

Favorittene

Noen av kvinnene ble ekstra levende for ham under bokarbeidet, sier Walgermo – og trekker fram Marta, hun som fikk litt refs av Jesus fordi hun ville at søsteren Maria skulle ta i et tak med husarbeidet.

– Hun fortjener en skikkelig oppreisning! Jeg har også noen favoritter blant de mer hardtslående kvinnene i Det gamle testamente: Jael slår i hjel en fiendtlig hærfører – og Judit får has på en annen hærfører ved å forføre ham og drikke ham under bordet før hun kapper hodet av ham. Begge kvinnene er handlekraftige, passe utspekulerte og har tæl nok til ikke å la seg pille på nesa av menn, sier forfatteren, og minner om alle de heftige actionscenene som har fått plass i bøkenes bok. Men som en både fredsæl og ettertenksom person står historiene om Maria, Jesu mor, for ham som kanskje ekstra appellerende.

– Jeg kan ikke la være å nevne henne, selv om hun er en av få bibelkvinner som faktisk har fått den oppmerksomheten hun fortjener. Evnen hennes til å ta vare på viktige hendelser i hjertet sitt, og reflektere over dem, er forbilledlig. Og Maria opplevde, som jeg selv gjorde for noen år siden, å miste et barn. Sorgen hennes står ikke omtalt i bibelteksten, men den har en sentral plass i bildekunsten. Marias tårer er til trøst for alle oss som har mistet noen vi er glad i, sier Walgermo.