Mange har sittet mye innendørs i år. Det kan være en av mange årsaker til at boksalget i 2020 har økt sammenlignet med i fjor.
Foto
Frank May / NTB

Nordmenn har lest mer i koronapandemien

Publisert: 11. desember 2020 kl 11.04
Oppdatert: 11. desember 2020 kl 11.04

I et år preget av hjemmekontor og sosial begrensning, har nordmenn gått til innkjøp av flere bøker enn i fjor, med en særlig økning i sakprosalitteratur.

Det viser tall fra Den norske Forleggerforening.

Fram til 30. november hadde det totale boksalget i koronaåret 2020 økt med over 9 prosent.

Salget av sakprosalitteratur økte med 12 prosent fra 2019, mens økningen var særlig stor i kategorien norsk sakprosa for voksne, hvor oppgangen var på over 16 prosent. Norsk skjønnlitteratur for både voksne og barn økte begge med i overkant av 7 prosent.

Tallene fra Den norske Forleggerforening er tatt ut før julehandelen begynte for alvor i desember.

Kan bli rekordjul

Kommunikasjonssjef Raymond Vik i Kagge forlag tror at bokbransjen har kommet heldigst ut av den hardt koronarammede kulturbransjen. Han tror årsaken til årets salgsøkningen er todelt:

– Der filmopptak har blitt utsatt, teatre har hatt begrenset med sitteplasser, konserter har blitt avlyst, så virker det som om utgivelsestakten på bøker har vært tilnærmet lik som i fjor. Alt dette kan bety at det blir rekordmange bøker under juletrærne i år, sier Vik.

Dessuten har det vært en usedvanlig sterk bokhøst, mener han.

– Det er en klisjé i forlagsbransjen, det at man i forkant av bokhøsten fortelle om «den sterkeste høstlista på mange år», men i Kagge og Stenersens tilfelle kan vi slå fast at det stemmer. Jeg vil gå så langt å si at dette er den beste høsten i forlagets 24-årige historie, sier Vik.

Variert utvalg i salgstoppen

Ferske tall fra Bokhandlerforeningen viser at det var Lars Myttings «Hekneveven» som toppet bestselgerlisten over skjønnlitteratur i forrige uke.

Like bak lå Edvard Hoems «Felemakaren» og årets juleutgivelse fra Herborg Kråkevik «Juleroser 2020».

På listen over generell litteratur var det kjendiskokk Eivind Hellstrøm som toppet listen, med sin nye utgivelse «Hellstrøms hemmeligheter».

På andre plass lå Harald Stanghelles bok «Kongen forteller» om kong Harald. Like bak havnet Barack Obamas nye selvbiografi «Et lovet land», som kom ut for noen få uker siden.