Bok

Salg og strømming av lydbøker har økt mest.

Sterk digital vekst for bøker

Strømming av lydbøker øker med over 50 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Forleggerforeningens for første halvår viser en økning i boksalget på 5,5 prosent sammenliknet med første halvår i 2019. Det skyldes først og fremst den økte strømmingen av lydbøker. Det er en nedgang på 3,9 prosent i salget på bøker som er innbundet og 5,8 prosent for pocketbøker.

Inntektene fra strømmetjenestene økte med 50,9 prosent, fra 77 millioner til 116 millioner kroner.

Kristenn Einarsson, direktør i Forleggerforeningen, sier koronakrisen har rammet de fysiske bøkene, men styrket de digitale formatene.

– Ved utgangen av februar var det fysiske boksalget cirka 13 prosent over fjoråret. Deretter fikk vi nedstengningsfase, hvor flyplassbokhandlerne fortsatt ikke har kommet i gang igjen. Dette tatt i betraktning er jeg positivt overrasket over salget av papirbøker hittil i år, sier Einarsson til Klassekampen.

De to største strømmetjenestene, Fabel og Storytel, rapporterer at det første halvår i 2020 ble lyttet til i overkant av 3 millioner lydbøker. Det er en økning på 31,1 prosent i forhold til fjoråret.

Heidi Marie Kriznik, leder for Den norske Forfatterforening, er fornøyd med at flere forfattere tjener gode penger på lydbok-strømming, men bekymret for bredden i norsk litteratur, for i strømmetjenestene er det først og fremst krim og underholdning det lyttes til.

Powered by Labrador CMS