Bok

Flere ansatte i de største forlagene i USA har signert et åpent brev der de ber forlag droppe framtidige avtaler med Donald Trump-administrasjonen eller ekspresidenten selv.

500 forfattere og forlagsfolk i USA vil boikotte Trump-bøker – men ingen prinsipiell nekt i Norge

Publisert Sist oppdatert

Det har blitt en tradisjon i USA at den avtroppende presidenten kommer med en selvbiografi etter endt presidentperiode. Siden 16. januar har derimot mer enn 500 forfattere og redaktører, flere av dem ansatt i de største forlagene i USA, signert et åpent brev, kalt «No Book Deals for Traitors», der de ber forlag droppe framtidige avtaler med Donald Trump-administrasjonen eller ekspresidenten selv, skriver Klassekampen.

Robert C. Post er professor i rettsvitenskap ved Yale Universitet i USA, med første grunnlovstillegg og ytrings- og trykkefrihet som spesialfelt. Han ser ingen feil med det åpne brevet med tanke på ytringsfrihet fordi forlagene er private aktører, men sier han selv er ukomfortabel med at forlagene blir bedt om å avvise visse bøker på prinsipielt grunnlag, og ikke kvalitet.

Knut Ola Ulvestad er forlagssjef for sakprosa i Cappelen Damm, utgiver av høstens bestselgende Barack Obama-biografi. Han har ingen prinsipiell linje mot å utgi en eventuell Donald Trump-bok.

– Min holdning til Trump skiller seg nok ikke så mye fra den som råder blant amerikanske forleggere. Jeg forstår den moralske indignasjonen til dem som har skrevet under brevet, men vi, av alle mennesker, må jo verne om ytringsfriheten!

En eventuell biografi fra Trump ville derimot fått det til å blinke i de fleste forlags varsellamper, mener Ulvestad og er redd boken vil være full av løgn og hatretorikk.

Heller ikke Reidar Mide Solberg, forlagssjef for sakprosa i Gyldendal, ville takket nei til bøker fra Trump eller hans administrasjon på prinsipielt grunnlag. Kommer Trump med en selvbiografi, vil Solberg «selvsagt» vurdere om den er god og relevant.

– Men vi vurderer selvfølgelig også innholdet. Hvis det er utslag av rasisme, konspirasjonsteorier eller løgner, er jo vi veldig skeptiske, sier Solberg.

Powered by Labrador CMS