Bok

Vil at vi skal få smake på Tjøme-sommeren via en ny romanserie: Dorthe Erichsen.

Brylkrem og romantikk på Tjøme

Serieforfatter Dorthe Erichsen hjelper deg med sommerstemningen enten du skal feriere i egen hage eller har planer om å tilbringe dagene på blankskurte svaberg.

Publisert Sist oppdatert

Erichsen er nemlig aktuell med en romanserie som er satt til et sommerstemt 60-tall på Tjøme.

– «Sommerland» er serien jeg alltid har hatt lyst til å skrive. Den foregår i en tid og i et landskap som ligger mitt hjerte nær. Det var en spennende tid, preget av optimisme og økende velstand, til tross for at Den kalde krigen lurte i bakgrunnen. Og så er det musikken da! Det var da popmusikken virkelig oppsto, sier forfatteren til NTB.

At familien hadde sommerhytte på Tjøme i 80 år, slik at dette er forfatterens eget sommerparadis, har vært til god hjelp for skrivingen.

– Ja, jeg sitter med en del egen kunnskap. I tillegg har jeg blitt kjent med tjømlinger som har bidratt med mange nyttige opplysninger, og jeg har meldt meg inn i historielaget. Selve tidskoloritten faller meg ganske naturlig, for selv om jeg var et barn, så levde jeg på den tiden jeg skriver om, forteller hun.

Mange vil kjenne seg igjen

En bokserie hvor vi kan drømme oss litt bort: Forfatteren tror det er akkurat det vi trenger i disse koronatider. Og ettersom «Sommerland» foregår ved kysten av Norge, så vil nok mange lesere kjenne seg igjen, tror hun.

Det skulle heller ikke forundre forfatteren om noen av leserne får lyst til å ta seg en tur til Tjøme for å se seg om i løpet av ferien. Slik kan boken rett og slett fungere som en slags teaser til norgesferien, sier hun.

Selve tiden, 60-tallet, vil nok også appellere til mange.

– Jeg er har skrevet to serier før, som foregår rundt forrige århundreskifte, så egentlig føler jeg at jeg beveger meg i moderne tid her. Det var nok fortsatt mange som verken hadde innlagt bad eller vaskemaskin, og fjernsyn var heller ikke allemannseie, men det fantes der, og folk drømte om å skaffe seg de tingene, sier Erichsen. Og forteller om en svensk faktor som også har fått spille inn som inspirasjonskilde.

– Jeg elsket å se «Vi på Saltkråkan» på TV da jeg var barn, og noe av den glade sommerstemningen prøver jeg å få fram i «Sommerland».

– Kunnskapsrike og engasjerte

Dorthe Erichsen har mange lesere, og hun er glad for hver eneste en av dem.

– De faste serieleserne er kunnskapsrike og engasjerte, og jeg tror nesten ingen sjanger har mer trofaste lesere enn oss. Og så blir jeg lykkelig når nye lesere oppdager gleden ved en god serie, sier hun. Og sier det er litt tidlig å si noe om hvor lang denne nye romanseieren skal bli.

– Men mine to forrige serier teller henholdsvis 20 og 28 bøker, og det er ikke usannsynlig at «Sommerland» ender et sted der. Men jeg kan ikke love noe, verken i den ene eller andre retning.

Hun beskriver «Sommerland» som en Feelgood-serie, der man skal nikke gjenkjennende, le godt, kanskje felle noen tårer og leve seg inn i historien. Selv skal hun bruke mye tid i dette universet fremover.

– Det eneste jeg vet helt sikkert om denne sommeren, er at jeg skal skrive videre på «Sommerland», ler hun. Og legger til at akkurat denne sommeren kan gi deg anledning til å binge en hel serieroman – enten man leser fysiske bøker, e-bøker eller strømmer dem på lyd.

Fakta om Dorthe Erichsen

* Dorthe Erichsen bor i Drammen, er oppvokst i Hokksund og tilbrakte alltid sommerferiene på familiehytta på Tjøme i oppveksten.

* I tillegg til å være forfatter og oversetter, er Erichsen aktiv som styremedlem i Forfatterforbundet.

* Hun har tidligere utgitt romanseriene «Losbarna» og «Seterliv».

* – Skrive har jeg alltid gjort i en eller annen form, og «Sommerland» er min tredje serieroman. Det jeg liker med serieformatet, er at man følger karakterene gjennom mange bøker og lar dem utvikle seg naturlig i forhold til de ytre ting som skjer, sier hun til NTB.

* Den nye romanserien hennes er satt til Tjøme. «Sommerland» byr på dans på pensjonatene, svingende skjørter, store mengder brylkrem og venninnene Liv, Bibbi og Unni – som har planer og drømmer for fremtiden. Men lite blir som de har planlagt.

Powered by Labrador CMS