Bok

Den unge poeten Mustafa Hasan.

En ung stemme

Mustafa Hasan (19) er ikke bare gutten som står i fare for å kastes ut av landet. Han er også en ung poet, ikke helt ulik den nylig avdøde danske poeten Yahya Hassan. Selv har Mustafa aldri lest Hassan.

Publisert Sist oppdatert

I 2008 kom han til Norge fra Jordan, mens moren er fra Palestina. I 2021 er han invitert til Samtidens debatt: «Flyktningene og grensene mellom oss».

Tenk deg et liv

ET LIV DER EN KNIV I HJERTET ER DIN TÅRE, ET LIV DER DU SITTER OG GLANER PÅ VEGGEN HELE ÅRET. DETTE ER MITT LIV OG DET LEVER JEG MED, DETTE FUCKA LIVET JEG LEVER – PÅ ET FANTASTISK STED.

Mustafa Hasan, 14 år

Mustafa Hasan kom til Norge da han var seks år og begynte å skrive sine rørende dikt allerede som 13-åring. I 2017 kom heftet «Mustafas dikt», utgitt på Feather Books Publishing.

Dette er direkte tekster, selvbiografiske, såre og rett fra et ungt hjerte. Mustafa er, til tross for sin unge alder, en reflektert, poetisk stemme.

Foto Faksimile fra Asker og Bærum Budstikke

Den 10. mars var han gjest i Samtidens debatt «Flyktningene og grensene mellom oss», med Kristina Quintano, flyktningaktivist og forlegger, Sylo Taraku, forfatter og rådgiver i Tankesmien Agenda og skribent og dramaturg med master om representasjon av flyktninger i europeisk samtidsteater, Mariken Lauvstad.

I dette selskapet fortalte Mustafa Hasan sin historie. Han ble presentert som elev på videregående skole.

Debuterte 13 år gammel

Mustafa var 13 år da han skrev sine første dikt.

– Kanskje folk kan forstå meg bedre ved å lese diktene mine, sa Mustafa til Budstikka, bare 15 år gammel.

Diktene handler om livet, drama, brødrene, håp, sorg, smerte, forklarte han. På telefonen forteller han at han har mer enn nok dikt til å utgi bok.

– Man må bare utvikle seg, sier han.

– Det begynte med dikt. Nå holder jeg på med musikken min, men det er som å lære å sykle: jeg lærer hele tiden og jeg elsker å skrive.

Går ut med gutta og henger

FREKK IMOT ALLE JEG SER, ORD BARE SLENGER, LIVET ER HARDT, IKKE NOE FENGER; FOLK PRØVER Å HJELPE, MEN JEG BARE STENGER, WASTER CASH PÅ SHIT JEG IKKE TRENGER, HAR PRØVD ALT, SHIT SOM JEG IKKE GLEMMER; SIER NOE RESPEKTLØST; ER DET JEG SOM DENGER

(Utdrag fra Mustafas dikt)

Barn arver synden

Flyktningkrisen er blant vår tids store kriser, og det er i forbindelse med Samtidens temanummer om flyktninger at Mustafa forteller sin historie. Han forstår at det kan være vanskelig å forstå at noen flykter, selv om de ikke flykter fra krig. Han forteller at moren ble tvangsgiftet med sin fetter og flyktet fra ekteskapet etter å ha født åtte barn.

Mustafa hadde bodd i Asker i åtte år da familien mistet oppholdstillatelsen i 2012. 15 år gammel ventet han på at politiet ville banke på døren. Nå er han 19 år og midtpunktet i et drama som begynte med at hans mor løy om hvor familien kom fra da hun ankom Norge. I retten ble vedtaket fra UNE kjent ugyldig. Senere ble det avgjort at den ene broren kunne bli.

Mustafa Hasan hadde bodd i Asker i åtte år da familien mistet oppholdstillatelsen i 2012. Foto Terje Bendiksby / NTB

– Det er vanskelig ikke å være «normal», selv om du har gjort alt for å bli integrert. Var det bortkastet at jeg brukte 13 år på å integrere meg? Og jeg skal sendes ut, ikke fordi jeg har gjort noe galt selv – mens broren min får bli.

Moren måtte reise med de yngre barna og er i hjemlandet Palestina, et land Mustafa ikke kjenner.

Mustafas dikt

Medelever på Borgen Ungdomsskole reagerte. Sammen lagde de en diktsamling med dikt, essays og tegninger – og viste hvilken strøm av følelser og engasjement som ble igangsatt hos de unge da 13-åringen sto i fare for å kastes ut. Diktskrivingen ga utløp for følelsene.

– Jeg tenkte at hvis jeg skrev ned følelsene mine så kunne jeg bedre forstå meg selv. Det er blitt bedre, men det har ikke tatt bort smerten, sier Mustafa.

Trude Helén Hole, kalt «Norges første chicklit forfatter» i Cosmopolitan, var initiativtaker til heftet som nå fås som e-bok. Hun var også bokanmelder og mor til en medelev av Mustafa. På featherbook.no uttrykker hun det så sterkt at Mustafas dikt er mer enn følelsesladet tekst: «det er en beskrivelse av statlig overgrep mot barn.»

«Dette er rørende tekster rett fra hjertet, det er sterkt, det er nært, det er sårt og ikke minst: det er direkte ubegripelig. Mustafa er til tross for sin unge alder en reflektert og dypsindig poet og en sterk stemme», sier Trude Helén Hole

Minner om Yahya Hassan

Som Yahya Hassan veksler Mustafa mellom det såre og det sinte. Over telefonen blir Mustafa svært overrasket over å få vite at Yahya Hassan også vekslet mellom det sinte og det såre, at han hadde muslimsk palestinsk bakgrunn og at også han skrev med store bokstaver. Dessverre døde han bare 24 år gammel.

– Hva, får Mustafa fram.

– Hva?

Mens tilfeldighetene, eller berøringspunktene i deres bakgrunn synker inn, slår denne teksten som en knyttneve.

Det er ikke Yahya Hassan, men et utdrag fra Mustafas dikt datert 13.10.2017.

Powered by Labrador CMS