Fabel risikerer momssmell etter å ha sluppet Jo Nesbøs bok som bok og lydfortelling samtidig.
Foto
Vidar Ruud / NTB

Fabel kan få skattetrøbbel etter å ha gjort Nesbøs «Sjalusimannen» tilgjengelig for sine lyttere

Publisert: 26. april 2021 kl 09.34
Oppdatert: 26. april 2021 kl 09.34

Strømming av lydbøker omfattes også av bokavtalen. Det vil si at de ikke kan gjøres tilgjengelige for strømming før fastprisen går ut – altså 1. mai året etter at den ble lagt ut for salg.

Fabel har derimot sluppet Jo Nesbøs «Sjalusimannen» som bok og lyddrama samtidig. Lydboka vil ikke være tilgjengelig for strømming før neste år, men Fabel-abonnentene kan allerede nå høre «Sjalusimannen» lydfortelling.

Det mener skattejurist og førsteamanuensis ved BI Anders Mikelsen er et brudd på momsloven.  

– I utgangspunktet er dette snakk om en overtredelse av momsloven. Strømmetjenestene er nødt til å beregne moms på produkter som ikke er en parallellutgivelse av en bok, sier han til Klassekampen.

Da Aschehougs satsning på «lydfortellinger» ble kjent før jul utfordret de både bokavtalen og momsloven. Skatteetaten var derimot klar på at lydfortellingene ville være momspliktige. Da sa Fabel-sjef Ann-Kristin Vasseljen at det var en problemstilling de jobbet med å løse, men løsningen uteble. Likevel fortsetter Fabel å publisere nytt innhold.

Skattejurist Anders Mikelsen sier det i visse tilfeller kan være unntak fra momsplikta, men at Aschehougs lyddrama neppe faller inn under et slikt unntak.

– Det er ikke helt umulig å argumentere for at dette er en bi-ytelse sammenliknet med resten av produktene, altså at det er noe annet kunden betaler for. Men jeg tror de vil ha problemer med å nå fram med det synet ovenfor skattemyndighetene, sier han til Klassekampen.

Dermed kan overtredelsen gi en kraftig smekk for strømmetjenesten. Avgifta må nemlig muligens etterberegnes og de kan også få tilleggsskatt.

Selv om Skatteetaten ikke kommenterer enkeltsaker står de ved uttalelsene de ga før jul: det skal regnes merverdiavgift av lydfiler som ikke er parallellutgaver av bøker.