Trygve Skaugs poesi har vært omdiskutert blant kritikerne – men slår an hos publikum. Nå har han fått Bjørg Vik-prisen.
Foto
Berit Roald / NTB
Bjørg Vik-prisen til Trygve Skaug

– Har skapt lyriske bilder som publikum kjenner seg igjen i

Publisert: 17. august 2021 kl 10.19
Oppdatert: 17. august 2021 kl 10.19

Om årets prisvinner mener juryen at han har «evnen til å nå ut, treffe og gi litterære opplevelser for mange med sine dikt».

Trygve Skaug har i tillegg til fire soloalbum også gitt ut syv diktsamlinger. Tre av dem nå ligger på bestselgerlistene for lyrikk – med den nyeste, «Opprykk», som nummer én.

Bjørg Vik-juryen påpeker hvordan han gjennom å ta i bruk nye formidlingskanaler som Instagram og andre sosiale medier, har fått flere generasjoner til å lese poesi og skapt lyriske bilder som publikum kjenner seg igjen i.

«Diktene er forståelige, de er ofte korte, og har et lekent språk. Hoveddelen av prisvinnerens poesi henvender seg i du-form, en kvalitet som ofte skaper egne assosiasjoner og subjektive tolkninger hos leseren. Diktene oppleves nære, ekte og inkluderende. Forfatteren skriver om det hverdagslige og gjenkjennbare, men berører også viktige samfunnstemaer. Han bruker bevisst et moderne språk med populærkulturelle referanser, og treffer tidsånden med mange av sine dikt», skriver juryen videre i sin begrunnelse.

Bjørg Vik-Prisen gis til en norsk forfatter som gjennom enkeltverk eller forfatterskap viser originalitet, litterær kvalitet og nytenkning gjennom sin kortprosa, noveller eller lyrikk.