Illustrasjonsbilde.
Foto
Gorm Kallestad / NTB

Slik skal kunstig intelligens gjøre seg gjeldende på Nasjonalbiblioteket

Publisert: 17. november 2021 kl 11.22
Oppdatert: 17. november 2021 kl 11.22

Nasjonalbiblioteket er klar med en nettjeneste som er basert på kunstig intelligens. Tjenesten heter Maken, og den kan hjelpe deg til å finne relevante bøker, selv om du verken kjenner tittel eller forfatter fra før.

Det inviteres til oppdagelsesferd i Nasjonalbibliotekets digitale boksamling – ved hjelp av den ferske nettjenesten Maken.

– Ønsket har vært å lage en ny måte å finne fram i Nettbiblioteket på, som er nyttig, underholdende og interessant for brukerne, sier produkteier Jørgen Schyberg ved Nasjonalbiblioteket.

Når du utforsker ved hjelp av den nye tjenesten, leter denne etter likhetstrekk mellom rundt en million digitaliserte bøker og fotografier, som alle finnes i Nettbiblioteket. Dermed kan Maken hjelpe folk med å gjøre nye oppdagelser.

– Fordi det er mye data og en eksperimentell tjeneste, er vi veldig spente på hvordan Maken kommer til å oppføre seg med mange samtidige brukere, og på hvordan brukerne kommer til å oppleve dette i praksis. Dette er et læringsprosjekt for Nasjonalbiblioteket, sier Schyberg.

I desember skal Maken som prosjekt presenteres på Fantastic Futures 2021, den tredje internasjonale konferansen for kunstig intelligens i bibliotek, arkiv og museer.

Maken er utviklet i et samarbeid mellom Nasjonalbiblioteket og Dekode Interaktiv AS.