Nordmenns lesevaner har endret seg siden 1990-årene. Da var det Sigrid Undset som fikk flest nordmenn til å dra lånekortet hos bibliotekene. Slik er det ikke lenger.
Foto
Thomas Brun / NTB

Vil endre lesing med lov

Publisert: 2. september 2021 kl 09.50
Oppdatert: 2. september 2021 kl 10.09

Det har skjedd en stor endring i nordmenns lesevaner, skriver Klassekampen i dag:

På 1990-tallet var bestselgerlistene preget av mangfold og hadde innslag av nobelprisvinnere og kritikerroste forfattere. Herbjørg Wassmo solgte flest bøker, mens Sigrid Undset var den som fikk flest nordmenn til å dra lånekortet hos bibliotekene. Men nå, tre tiår senere, har krim og såkalte løkkeskriftromaner tatt over store deler av topplistene.

Klassikerne er helt borte, og bare et fåtall av de 40 mest solgte bøkene har mottatt høythengende litterære priser.

Llitteratursosiolog Cecilie Naper mener lesing er blitt mer ensrettet etter flere år med liberalisering av norsk bokbransje. Hun har i årets tredje nummer av Nytt norsk tidsskrift undersøkt sammenhengen mellom liberalisering av bokbransjen og lesevaner.

«Den store forandringen i lesevanene startet opp parallelt med at dereguleringen av bokmarkedet tok til i 1997», konkluderer hun.

I artikkelen i Nytt norsk tidsskrift skriver Naper at det er på tide med en boklov.

«En norsk boklov må ikke bare knesette fastprisprinsippet og regulere størrelsen på rabattene, den må også sette krav til at bokhandelen holder seg med et visst utvalg bøker», skriver hun.

Det er åtte år siden forrige gang en boklov ble lagt fram.