Skildrer et stort – men ofte skjult – problem: Den nye, norske filmen «Natt», med Guri Glans i hovedrollen. Foto: Norsk Filmdistribusjon

Belyser partnervold i ny film

Publisert: 24. november 2022 kl 11.19
Oppdatert: 24. november 2022 kl 11.19

­Filmen, som har fått trailer , får norsk kinopremiere 13. januar – og beskrives som «en sterk historie om vold i nære relasjoner».

25. november, på dagen for FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner, får filmen Verdenspremiere i konkurranse ved Black Nights filmfestivalen i Tallinn. Da vil en rekke av kreftene bak filmen, som filmskaper Hoel og hovedrolleinnehaver Guri Glans, være til stede.

– Vold i nære relasjoner er komplekst og skambelagt og blir oftest skjult for omverden. Dessverre er det mye vanligere enn folk tror. I vesten sloss vi ikke mot ytre diktatorer eller krigshissere. Krigene foregår i våre hjem. Vi er gode fasadebyggere og kan fronte materiell velstand, men bak lukkede dører kan familier og par leve i et konstant helvete, sier Mona J. Hoel via en pressemelding.

Hoel sier videre at hun håper filmen kan være med på å bryte ned terskelen for å snakke om samfunnsproblemet.

– Det er sjokkerende at ett av tre drap er partnerdrap, og at 166 kvinner – og 18 menn – har måttet dø i Norge siden 2000, uten at hjelp nådde fram.

Avhørsekspert Asbjørn Raklev har bidratt til å gjøre politiavhørene i filmen så realistiske som mulig. Astri Johanne Holm, seksjonsleder for etterforskning av vold i nære relasjoner i politiet, har også vært involvert i filmarbeidet.

– Jeg er glad for at jeg har fått jobbe med så mange flinke mennesker som har bidratt til å gjøre denne filmen så realistisk som mulig. Om «Natt» kan hjelpe én person, så er den verdt alle timene med arbeid, sier Hoel.

Ved siden av Guri Glans, har også Marie Louise Tank, Henrik Rafaelsen, Jørgen Langhelle og Andreas Galtung roller i filmen.