Politiet fjerner aksjonister fra Extinction Rebellion Norge som stenger for transporten ut av Sjursøya oljeterminal i Oslo mandag. I forrige uke havnet filmskaper Thomas Østbye på glattcelle da han filmet klima-aktivistene.
Foto
Torstein Bøe / NTB

Filmskaper havnet på glattcelle

Publisert: 5. april 2022 kl 09.59
Oppdatert: 5. april 2022 kl 10.01

Klimaaktivister fra gruppa Extinction Rebellion gjennomførte i forrige uke fire aksjoner på Sjursøya i Oslo. Filmskaper Thomas Østbye var til stede på to av disse, siden han for tiden jobber med to dokumentarer der dette er relevant.

– Jeg informerte politiet om at jeg filmet en dokumentar. Etter hvert ga de meg et pålegg og sa at jeg måtte dra fra området innen ti minutter, forteller Østbye til Klasskemapen.

Etter dette skal han igjen ha fortalt politiet hvorfor han var til stede på aksjonen, og foreslo å filme et par av arrestasjonene og forlate området etterpå. Da Østby så ikke forlot Sjursøya, ble han arrestert.

Han sier videre at han ikke ser noen god grunn til at han skulle fjernes fra området, men at han derimot flere grunner til at han burde fått lov til å være der.

Østbye får støtte av Anine Kierulf, jurist og førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet i Oslo.

– Dette er et åpenbart inngrep i ytringsfriheten. Det er ikke gitt at det politiet gjør er ulovlig, men det må uansett være godt begrunnet, sier Kierulf til avisa, som også tar forbehold om at hun ikke kjenner til detaljene i denne saken.

Det var filmmagasinet Rushprint som omtalte saken først.

Dette sier politiet

Klassekampen har forsøkt å få svar fra politiet om Østbyes arrestasjon, men det ønsker kun å svare på generelt grunnlag. Harald Nilssen, stabssjef i Oslo politidistrikt, skriver i en e-post at politiet legger føringer ved demonstrasjoner som må følges. Det er en forutsetning for at arrangementene skal kunne avvikles, skriver han.

«Hvis disse føringene ikke følges, vil vi kunne gripe inn. Oslo politidistrikt oppfordrer de som mener seg urettmessig behandlet til å sende inn klager, og vi ser generelt ser positivt på å motta klager som kan bidra til at politiet kan gjøre en best mulig jobb.»