Jan Kjærstad kunne sagt ja til en attraktiv avtale med Mercedes. Andre forfattere er mer skeptiske til produktplassering i romaner.
Foto
Ole Berg-Rusten / NTB

Flere forfattere er skeptiske til produktplassering i skjønnlitteratur

Publisert: 24. februar 2022 kl 10.41
Oppdatert: 24. februar 2022 kl 11.33

Jan Kjærstad tror bøkene hans har for smal nedslagsflate for kommersielle interessenter, men kunne sagt ja om Mercedes hadde spurt. Andre forfattere er mer skeptiske.

På TV og film er produktplassering utbredt, men det er ikke like vanlig i skjønnlitteratur. For noen uker siden debuterte Johan Høst med krimromanen «En nasjon i sjakk». Han har fått strålende anmeldelser, og flere opplag er allerede trykket, men han har også fått oppmerksomhet for en annen ting, nemlig at han har produktplassering i boka:

Høst har inngått forretningsmessige avtaler med firmaer som er nevnt i romanen «En nasjon i sjakk». Blant annet kjøpte Sparebank 1 Gudbrandsdal bøker for 70.000 kroner for å bli omtalt i krimromanen.

LES OGSÅ: ANALYSE: Produktplassering i krim.

Han har oppfordret andre forfattere til å spe på forfatterlønna med kommersielle samarbeid.

Flere skeptiske

I dagens Klassekampen spør avisa andre forfattere om de kunne tenkt seg å gjøre noe lignende. Jan Kjærstad sier at han kunne sagt ja til en attraktiv avtale med Mercedes. 

– La oss si at jeg skrev om en middelaldrende kvinne som var forretningsadvokat og Mercedes Norge ringte med tilbud om en attraktiv leieavtale – da kunne jeg sagt ja. Jeg hadde ikke hatt noen skrupler med det, sier Kjærstad til avisa, og legger til at kravene måtte være at det glir organisk inn i historien, at det er et produkt han står inne for og at bilen i dette tilfellet sa noe vesentlig om figuren.

Andre forfattere er mer skeptiske. For Henrik H. Langeland er det uaktuelt.

– Men selv om det er uaktuelt for meg å ta betalt for produktplassering, betyr ikke det at jeg ikke forstår andre som gjør det. Grunnen kan jo også være å skape blest om eget forfatterskap, sier han.

Heller ikke Anne B. Ragde ville tatt betalt for produktplassering i bøkene sine. Hun mener slik praksis vil gå på bekostning av litteraturen.