Foto

Et forslag til ny boklov som sikrer fastprisen, sendes torsdag ut på høring. Foto: Gorm Kallestad / NTB.

Forslag til ny boklov: Skal sikre fastpris på bøker

Publisert: 17. august 2022 kl 14.54
Oppdatert: 17. august 2022 kl 14.54

– Bøker – og den brede tilgangen på litteratur – handler om framtiden til demokratiet. Jeg er stolt av å presentere et forslag til boklov som sikrer kvalitet, mangfold, bredde og tilgang for alle, sier kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Statsråden poengterer at leserne skal ha et mangfold av titler å velge mellom, samtidig som forfatterne får ordentlig betalt.

– Det skal være like muligheter og tilgang uavhengig av hvor du bor, og det skal være rom for å både skape nye forfatterstemmer samtidig som man ivaretar de mer etablerte. Da er det viktig at vi lovfester noen prinsipper for regulering av bokbransjen. Vi vil sikre fastprissystemet og sørge for bredde, kvalitet og forutsigbarhet, både for leserne og for bransjen, sier Trettebergstuen.

Regjeringen foreslår innføring av obligatorisk fastpris på nye bokutgivelser. Prisen foreslås å være rullerende, med en varighet på 12 eller 18 måneder fra utgivelsesdato. Dette vil legge til rette for prisreduksjon gjennom hele året. Samtidig vil en lengre fastprisperiode bidra til å opprettholde bokhandlere over hele landet.

Det foreslås også å innføre en plikt til å tilby og levere bøker som er digitalt tilgjengelige. Dette betyr en ny plikt for strømmetjenester til å tilby muligheten for å kjøpe en lydbok av alle tilgjengelige lydbokutgivelser, såkalt eksemplarsalg.