Bok

Islandske Fríđa Ísberg er årets vinner av Per Olov Enquist-pris for debutromanen «Merking», der hun tar for seg et Island der det diskuteres å innføre en obligatorisk empatitest. Foto: Gyldendal.

Islandske Fríđa Ísberg vant Per Olov Enquists pris – blir snart å lese på norsk

Per Olov Enquist pris, som siden 2004 er delt ut til «en yngre forfatter på vei ut i Europa», går i 2022 til islandske Fríđa Ísberg.

Publisert Sist oppdatert

­Prisen på 5000 euro ble opprettet på den svenske forfatterens 70-årsdag i 2004 av Per Olov Enquists svenske og utenlandske forleggere, deriblant Gyldendal i Norge.

Friđa Ísberg (f. 1992) regnes som en av de mest betydningsfulle forfatterne i en ny generasjon på Island. Bak seg har hun diktsamlingene «Slitförin» (2017) og «Leðurjakkaveður» (2019) samt novellesamlingen «Kláði», nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2020.

Det er i kjølvannet av debutromanen «Merking» at hun får prisen. Den er solgt til et titalls land og utkommer i Norge til våren på Aschehoug.

– En svært gledelig og velfortjent tildeling. Vi er ekstremt stolte over å skulle utgi Isbergs kloke, foruroligende og velskrevne debutroman på norsk våren 2023, sier hennes norske forlagsredaktør Annette Orre.

Prisjuryen, der Cathrine Bakke Bolin, forlagssjef for oversatt skjønnlitteratur i Gyldendal Norge, mener at Fríða Ísberg med romanen «Merking» tar «et stort steg ut i verden». Det kan prisseieren også bidra til, ifølge pressemeldingen:

Flere tidligere prisvinnere har etter at de mottok Per Olov Enquists pris blitt utgitt på flere språk og i mange land.

Powered by Labrador CMS