Bok

Krüger & Krogh tar fatt i den kalde krigen i tegneserieformat

Nå melder de hemmelige agentene Krüger & Krogh seg tilbake, og vier seg denne gangen til den kalde krigen i tredje bok ut av den kritikerhyllede tegneserien.

Publisert Sist oppdatert

Det er tre år siden forfattertrioen Bjarte Agdestein, Endre Skandfer og Ronald Kabíček fikk ideen til å legge handlingen til Andøya anno 1965, en tid med kaldkrigs russerfrykt som virket fjern.

– Men allerede i 2019 kunne man lese om økt øvelsesvirksomhet fra russisk side, og en liten nedkjøling av forholdet østover. Nesten daglig kunne man i tillegg lese om Hvaldimir og striden om Andenes eller Evenes skulle bli base for de nye overvåkningsflyene Poseidon. Men at forholdet til Russland skulle kjølne så fort, og at vi skulle få en ny krig i Europa, hadde vi selvfølgelig ikke i tankene. Tragisk nok har jo dette gjort vår bok mer aktuell, sier Endre Skandfer til NTB.

Foto «Nord og ned» er tredje bok ut om agentene Krüger & Krogh. Første del utkommer denne uken. Foto: Strand forlag

Ubåtlyttepost

I «Nord og ned» blir de to agentene fra AFMA (Avsnitt For Mellemliggende Anliggender) sendt nordover til SOSUS på Andøya, en høyst virkelig ubåt-lyttepost - ukjent for offentligheten helt frem til 1980-tallet. Da omtalte tidsskriftet Ikkevold omtalte den, noe som resulterte i at syv redaksjonsmedlemmer ble siktet for brudd på spionparagrafen, men endte med å bli frikjent.

Og det er mye hemmelighold, forsøk på kamuflering med mariusgensere og sivile biler og muntre antispionasjegrep som skildres mellom permene.

– Det var nok en rekke nyhetssaker i 2019 som satte oss på sporet. NRK hadde også en serie som het «Hemmelige rom» der de hadde en episode om en lyttestasjon i Gamvik. Til å begynne med leste vi og diskuterte mye forskjellig. Stadig dukket SOSUS og Andøya opp. Og så begynte materialet å leve litt av seg selv. Både reelle og fiktive koblinger oppsto, forteller Skandfer.

Han leste bøker om hvalfangst, etterretning og ubåter, og lærte om hvordan lyd forplanter seg under vann og hvordan havet er fullt av lyder – og ulyder. Da kom han over et mystisk fenomen kalt «bloop» – en mystisk lyd fra dypet som ble registrert av SOSUS-systemet.

– Da var det egentlig bare å sette seg ned og begynne å skrive! smiler han.

Foto «Nord og ned» er tittelen på tredje tegneseriebokutgivelse med agentene Jacob Krüger og Otto Krogh i AFMA (Avsnitt for mellemliggende anliggender), som denne gangen begir seg til Andøya midt under den kalde krigen på 1960-tallet – og kommer tett innpå ubåtlyttestasjonen SOSUS. Illustrasjon fra boken: Strand Forlag

Historisk fundament

Skaperne av «Krüger & Krogh»-universet er kjent for å være suverent grundige i sin research og historisk korrekthet. Som da de i første bok, «Brennpunkt Oslo» (2014), skildret hovedstadens havnemiljø på en måte som gjør at tegningene i dag er å se på store tavler langs kaiene – for å formidle hvordan det engang så ut her.

Ronald Kabíček sier til NTB at han synes det har en egenverdi å knytte faktiske hendelser og historiske fakta til det fiktive.

– Det er viktig for oss at Krüger & Krogh historier har et godt historisk fundament. Mye av materialet som tidligere var hemmelig, er nå avgradert og tilgjengelig for den som leter flittig. Det er jo også slik at når vi leter etter informasjon, så leder det ene til det andre, og nye fascinerende historier og detaljer dukker opp. Kunsten er å forsøke å flette sammen de beste bitene til en troverdig historie som står på egne bein, forklarer han prosessen bak bøkene.

Persongalleriet i den nye historien er i stor grad basert på faktiske personer, som forfatterne «forsøker å behandle på en respektfull måte».

Foto Agentene Jacob Krüger og Otto Krogh i AFMA (Avsnitt for mellemliggende anliggender) begir seg i tredje bok ut til Andøya midt under den kalde krigen på 1960-tallet. Illustrasjon fra boken: Strand Forlag

Trigge nysgjerrighet

Som leser er det lett å begynne å fundere over hva som er sant – og hva som er oppdiktet, fra detaljer til de store trekk. Det nikker Kabíček gjenkjennende til.

– Det er jo dette som er så gøy å leke med, og som kanskje også gir leserne en ekstra anledning til å lete litt på egen hånd. Jeg har alltid tenkt at Krüger & Krogh-universet skal romme like deler fakta og fiksjon, sier han og legger til med glimt i øyet:

– Det som kan virke utrolig og uforklarlig, fremstår slik fordi AFMA (Avsnitt For Mellemliggende Anliggender) har skjult dette for allmennheten. AFMAs, og Krüger og Kroghs oppgave er tross alt å forhindre at slike saker når befolkningen hvor de kan besudle sarte sinn og dermed skape kaostilstander!

Men selv om Krüger & Krogh tar mål av seg til å underholde, sier Endre Skandfer at trioen bak likevel har et håp om at bøkene vil trigge lesernes nygjerrighet for historie – også den tilsynelatende så glemte kalde krigen.

– Den som ikke kjenner historien står som kjent i fare for å gjenta den. Jeg tror mer kunnskap om denne perioden er viktig for å skjønne Norges plass i verden og for å kunne se faresignaler tidligere om ting holder på å gå skeis igjen.

Foto I «Nord og ned» må agentene Jacob Krüger og Otto Krogh i AFMA (Avsnitt for mellemliggende anliggender) trekke i sivil når de innleder sin etterforskning på Andøya – som skildres som et spionreir under den kalde krigen. Illustrasjon fra boken: Strand forlag

I gang med bind to

Det store spørsmålet nå er hvor lenge man må vente for å få vite om de dramatiske forstyrrelsene som SOSUS fanger opp i første bind av boken skyldes sovjetere – eller monstre på havbunnen.

For «Nord og ned» er nemlig delt inn i to, noe som opprinnelig ikke var meningen.

– «Nord og ned» skulle opprinnelig være ett bind, slik som de to første bøkene i serien. Men vi måtte på et tidspunkt gjøre et valg, ettersom historien vokste i omfang. Enten måtte vi utsette utgivelse av historien enda mer, og gi ut en 150 siders tegneserieroman, eller så måtte vi dele historien i to, lettere inspirert av TinTins «Månen tur-retur», forklarer Ronald Kabíček.

Som tror de tre har klart å dele historien på et bra sted – på en cliffhanger til neste kapittel. Den slippes fredag denne uken.

– Vi er godt i gang med del to, som er planlagt utgitt høsten 2023. Da vil store ting åpenbare seg, lokker han.

Powered by Labrador CMS