Jon Fosse
Foto

Internasjonale forleggere, oversettere og journalister var samlet i Bergen og Hardanger sist uke for å oppleve miljøet bak Jon Fosses forfatterskap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Litteraturkritiker: – Jon Fosse-seminar fremstår som smøretur

Publisert: 31. august 2022 kl 10.54
Oppdatert: 31. august 2022 kl 11.14

­Internasjonale forleggere, oversettere og journalister var forrige uke i Bergen og Hardanger for å oppleve «topografien i Fosses forfatterskap», skriver Vårt Land. Arrangør var Fosses agentur, Winje Agency. Utenriksdepartementet (UD) støttet det to dager lange seminaret med 316.000 kroner.

Preben Jordal, litteraturkritiker og fungerende leder av Norsk kritikerlag, reagerer på at programmet ikke hadde mer faglig tyngde. Når UD betaler, bør de forplikte seg til også å involvere norske forskere, mener han.

Han poengterer at han ikke har noen ting imot arrangementet, men at det er UD sin innblanding han reagerer på. Han mener det hele fremstår som en smøretur.

– At UD er såpass tungt inne i dette uten å koble på de kunnskapsinstitusjonene vi har her i landet, synes jeg både er merkelig og kritikkverdig. Det virker så kremmeraktig og provinsielt, sier Jordal til avisen.

Mål om å fremme norsk kultur internasjonalt

UD svarer ikke på spørsmål om det var en smøretur. Tuva Bosnes, kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, slår fast at formålet med aktiviteten ikke var noen akademisk diskusjon om Fosses forfatterskap, men å fremme norsk kultur internasjonalt.

Winje Agency benyttet seg av en søknadsbasert tilskuddordning, der målet er at norsk kulturliv skal få flere internasjonale muligheter og bredere internasjonal kontaktflate, og at relevante målgrupper har fått mer kunnskap om Norge, norske synspunkter og norsk politikk, opplyser Bogsnes til avisen.