Diriye Osman
Foto

Diriye Osman, en somalisk-britisk, prisbelønt forfatter og billedkunstner, gjester Melahuset 13. oktober. Foto: Handout

Melahuset klarte det prestisjetunge festivaler ikke har klart: Å få Diriye Osman til Norge

Publisert: 3. oktober 2022 kl 09.10
Oppdatert: 3. oktober 2022 kl 09.10

­Det er første gang på 21 år at Diriye Osman forlater Storbritannia – til tross for en rekke invitasjoner og tilbud fra litteraturfestivaler og litteraturhus i utlandet, inklusive i Norge.

I en årrekke etter at han med «Fairytales for Los Children» vant den prestisjetunge Polari Prize i 2014 – som den første og foreløpig siste svarte forfatteren – forsvant han også fra den britiske litteraturscenen.

Der var han blitt en kritikeryndling etter debutboken. Den skildret unge homofile og lesbiske somaliere i Storbritannia – konstant på randen av selvavsløring der de navigerer seg gjennom familiebånd, identitet og immigranterfaringer på vei mot friheten. Han skrev den ut fra egne erfaringer:

– Jeg prøvde å overleve mental sykdom og tapet av familien min fordi jeg var en trassig, stolt homofil mann.

«The Butterfly Jungle»
Foto

Med «The Butterfly Jungle» melder Diriye Osman seg tilbake etter suksessen med «Fairytales for Los Children» fra 2013. Foto: Handout

I år er han tilbake med boken «The Butterfly Jungle», der han skriver om hva det innebærer å være svart og skeiv og britisk etter Brexit i en novellesamling med utgangspunkt i et britisk-somalisk samfunnet sør i London der alle er skeive.

– Legen min er ikkebinær og kinesisk-amerikansk, tannlegen min er homofil og slovensk, postbudene er homofile colombiere. Nesten alle i nabolaget er skeive. Og det er ingen skam her, det er ingen frykt. Dette er den verdenen jeg ønsker å vise mine lesere, sier Osman – som kaller «The Butterfly Jungle» for en dypt politisk bok.

Den skal han lansere på Melahuset i Oslo 13. oktober.

– Jeg gleder meg voldsomt til å komme til Oslo og dele noen ville, underholdende historier med alle, sier Diriye Osman.

Det var forfatterkollega Ari Gautier , som også jobber ved Melahuset, som klarte kunststykket å få den ikke veldig reiseglade Osman hit. De møttes på Twitter, og et vennskap oppsto. Da Gautier lanserte sin nyeste bok i London, dukket Diriye Osman opp med ordene «jeg kom for din skyld, jeg går ikke engang til mine egne, litterære arrangementer» – før han takket ja til Oslo-tur.

– Da jeg spurte hvorfor han aksepterte vår invitasjon når hele verden er ute etter ham, sa han: «Jeg liker hva dere gjør, dere er enkle og upretensiøse», forteller Gautier, som skal samtale med Osman på Melahusets scene.