Illustrasjonsbilde.
Foto
Thomas Brun / NTB

Mener man må tenke nytt: – Barn vil ikke ha papirbøker

Publisert: 17. februar 2022 kl 10.26
Oppdatert: 17. februar 2022 kl 10.26

«Lesevanene stuper» blant barn, sier leseforsker. Fagleder ved Barnebokinstituttet mener man bør gå mer bort fra papirbøker.

Vårt Land melder at barn og unge dropper boka til fordel for lyd og bilde, og leseforsker Tove Stjern Frønes uttaler i den anledning at «lesevanene stuper».

I en kronikk som ble publisert i tidsskriftet Periskop denne uka, argumenterer fagleder ved Barnebokinstituttet, Øystein Espe Bae, for at litteraturfeltet må ta på alvor at de tradisjonelle papirbøkene ikke lenger fenger barna. I stedet har smarttelefoner, Youtube og ulike spillplattformer tatt over oppmerksomheten, ifølge han.

Han mener en av de viktigste oppgavene til hele litteraturfeltet nå er å finne ut hvordan gode historier kan nå ut til målgruppa i de formatene som til enhver tid fungerer best.

– Barn vil ikke ha papirbøker. Nesten ingen barn og unge opplever lenger papirboka som et interessant eller estetisk givende medium, sier han til Klassekampen.

– Det jeg ønsker mest av alt, er at litteraturfeltet kan få i gang en diskusjon om hva som er mulig å få til av omstilling og nytenking.

Han mener vi må åpne opp litteraturbegrepet og utvikle litteratur som ser ut som noe annet enn papirboka.

Forlagsdirektør i Samlaget, Edmund Austigard, er enig med Bae i at det er en stor utfordring at barn og unge leser mindre. Samtidig understreker han overfor Klassekampen at det fortsatt er viktig å satse på papirboka.