Illustrasjonsbilde.

Foto

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Misliker hemmelighold av ny boklov

Publisert: 16. mai 2022 kl 09.25
Oppdatert: 16. mai 2022 kl 09.51

– Det er uheldig at dette er blitt en intern prosess, sier Grunde Almeland, kulturpolitisk talsperson for Venstre på Stortinget, til Klassekampen.

I Anette Trettebergstuens andre uke som kulturminister ble arbeidet med en ny boklov satt i gang, og nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre ble bedt om å lede utredningsarbeidet som skulle lede frem til en ny boklov.

Nå nærmer det seg et lovforslag. Samtidig har misnøyen blant opposisjonspartiene vokst.

– Problematisk

Almeland mener det er problematisk at utredningene som Aslak Sira Myhre nå leder internt i Kulturdepartementet, ikke vil være offentlig tilgjengelig før lovforslaget legges fram.

– I stedet for å hente inn Myhre til departementet kunne de satt ned et eget utvalg, slik man gjør på nesten alle andre felt. Da kunne man fått en åpen debatt før Trettebergstuen og regjeringen la fram et forslag for Stortinget, sier han til Klassekampen.

Han frykter at regjeringen nå går glipp av verdifulle innspill fra Stortinget og andre aktører i bokbransjen.

13. januar etterlyste også Høyres kulturpolitiske talsperson Tage Pettersen svar fra kulturministeren i Stortingets spørretime om hva som skjedde med bokloven.

Uenige i kritikken

I sine svar til opposisjonen på Stortinget har Trettebergstuen vist til at hun har arrangert over 40 innspillsmøter hvor bransjeaktørene har kunnet komme med sine synspunkter. Lovforslaget skal også sendes ut på en ordinær høringsrunde.

Odin Adelsten Aunan Bohmann, statssekretæri Kulturdepartementet, tilbakeviser overfor Klassekampen at arbeidet med bokloven skiller seg fra det som er vanlig praksis.