Illustrasjonsfoto.
Foto
Gorm Kallestad / NTB

Reagerer på andelen bøker som omhandler trosrelaterte temaer

Publisert: 11. januar 2022 kl 10.38
Oppdatert: 11. januar 2022 kl 11.17

– Det er som om noe suspekt hefter ved bøker om kristendom, sier prest og forfatter om vårens sakprosalister.

Vårt Land har gjennomgått de tre storforlagenes sakprosalister i vår. Til sammen gir Cappelen Damm, Gyldendal og Aschehoug ut kun to trosrelaterte sakprosatitler.

– De store forlagene vil tydeligvis ikke ha på seg at de gir ut kristne bøker. Det er som om noe suspekt og farlig hefter ved bøker om kristendom, noe man ikke vil assosieres med. Samtidig gir de ut en masse nyåndelige titler, og sminkebøker og kokebøker, sier Åste Dokka, forfatter og prest i Oslo Domkirke, til avisa.

Hun ga i 2020 ut sakprosa-boka «Leve Vanskeligere», om livsmestring. Før utgivelsen vurderte hun flere ulike forlag, men hun sier at hennes entydige inntrykk var at de store forlagene tenkte at temaer som teologi og kristendom var for spesielt interesserte. De kunne gi ut ei bok om et spesifikt tema som trær, og regne den som henvendt til et allment publikum, mens en bok om kristendom kun var for et bestemt publikum, sier Dokka.

Dokka ville skrive en bok som både utforsket kristent tankegods, og var henvendt til et allment publikum – dermed gikk hun til det kristne forlaget Verbum. Boka ble en suksess, ifølge Vårt Land: Tre opplag er trykket hittil. Hun mener det er en misforståelse at markedet er lite for bøker med kristent tilsnitt.

Leserinteresse er avgjørende

Jan Swensson er forlagssjef for sakprosa hos Aschehoug og sier at leserinteresse er avgjørende når forlagsredaksjonen vurderer manus.

– Vi vurderer bokprosjekter ut fra om vi kan lykkes med tittelen i bokhandelen. Vi gir dermed ut titler vi tror kan nå ut i markedet, fra en avsender folk vil være nysgjerrige på, sier han, og understreker overfor Vårt Land at forlaget er åpne for utgivelser med kristent tilsnitt.