Illustrasjonsbilde.

Foto
Gorm Kallestad / NTB

Reagerer på sponset bokjournalistikk

Publisert: 21. mars 2022 kl 09.42
Oppdatert: 21. mars 2022 kl 09.42

– I norsk presse har det aldri vært akseptabelt å kople uavhengig redaksjonelt innhold med kommersielle samarbeid, sier mediekritiker Gunnar Bodahl-Johansen til Klassekampen.

Dagbladets nye storsatsing, Dagbladet Bok, skal dekke bokbransjen på nett. Den ble lansert i desember, og ifølge avisen skal nettsiden ha hatt nesten 6 millioner sidevisninger så langt.

Siden har et kommersielt samarbeid med Norges største bokhandelkjede Ark.

Nederst i anmeldelsene ligger det for eksempel en annonselenke til boka som omtales, som leder til Arks nettbokhandel. Det er særlig dette Bodahl-Johansen reagerer på.

– Dette er en tydelig kopling mellom tekst og reklame som jeg synes er helt uakseptabel, sier han.

Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord forteller at praksisen med å legge annonselenker nederst i bokanmeldelser ikke er ny.

– Jeg forstår at enkelte kan reagere på løsningen, men i en digital verden er det naturlig også å kunne vise til hvor man kan få kjøpt produktene som omtales. Vi opplever at leserne setter pris på denne muligheten, sier hun til Klassekampen.

Mener litteraturkritikken mister legitimitet

En uformell opptelling Klassekampen har gjennomført viser at 22 av de 30 siste anmeldelsene på Dagbladets bokside har fått terningkast fem eller seks.

Ifølge denne opptellingen har kun én bok fått terningkast to, og under denne anmeldelsen er det ingen lenke til boka på Ark.no.

Litteraturkritiker i Aftenposten Preben Jordal uttaler overfor avisa at han synes kombinasjonen av den høye andelen av toppkarakterer i Dagbladet og samarbeidet med Ark ser uheldig ut.

– Dagbladet har mange av landets beste litteraturanmeldere, og de er selvsagt helt uavhengige i sine redaksjonelle vurderinger, sier Beverfjord.