Bok

Oksana Zabuzjko (f. 1960) har gitt ut over 20 bøker, alle skrevet på ukrainsk, og hun er oversatt til 15 språk. Hun har også doktorgrad i filosofi. Foto: Pablo Botanov

Ukrainske Oksana Zabuzjko til Norge – samtaler med Åsne Seierstad

Tirsdag 8. november 2022 er Oksana Zabuzjko, som regnes som en av Ukrainas aller viktigste forfattere og tenkere, på plass i Litteraturhuset.

Publisert Sist oppdatert

­Zabuzjkos bøker er oversatt til 15 språk, og hun er mottaker av utmerkelser som MacArthur Grant og the ANGELUS Central European Literature Award.

Hun var midt inne i en lanseringsturné da Ukraina ble invadert av Russland, og siden har hun befunnet seg i ufrivillig eksil, i Polen. Få dager etter invasjonen ble hun invitert til å tale i EU-parlamentet, og hun har i løpet av det siste halvåret holdt en rekke foredrag og deltatt i panelsamtaler.

Nå kommer Zabuzjko til Oslo i forbindelse med lansering av sitt nyskrevne essay «Min lengste reise», og dette blir den første av tre utgivelser på norsk det neste året.

«Min lengste reise» beskrives som en nær og personlig skildring av invasjonen slik hendelsene utfoldet seg utover våren.

Oksana Zabuzjko ble født i Ukraina i 1960. Hun har skrevet 20 bøker og har doktorgrad i filosofi. I 2023 kommer hennes to viktigste romaner på norsk: Familiesagaen «Museet for etterlatte hemmeligheter» og kortromanen «Feltstudier i ukrainsk sex».

På Litteraturhuset møter hun Åsne Seierstad til en samtale, mens Martin Paulsen innleder.

Powered by Labrador CMS