Bente Josefsen er aktuell med boken «Sukkerdetox på 14 dager». Foto: Mads Dreyer

Livsstilsbok: Belyser hva sukker gjør med helsen vår

Publisert: 10. januar 2023 kl 09.30
Oppdatert: 10. januar 2023 kl 14.50

­

Bente Josefsen (48)

  • Yrke: Forfatter, foredragsholder og gründer av Frisk uten sukker AS
  • Utdannelse: Avhengighetsmedisin med spesialisering på sukkeravhengighet og utdannet Friskvernkonsulent.

  • Bosted: Nittedal

  • Aktuell med boken: «Sukkerdetox på 14 dager»

  • Forlag: Bonnier

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Vi har i dag en stor utfordring med at 70 % av de voksne og 25 % av barna i Norge lider av ulike livsstilssykdommer. Sukkerinntak er en viktig årsak og som vi kan gjøre noe med. For å ta tak i sukkerforbruket trengs både kunnskap og inspirasjon, hvilket boken vil bidra med.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Boken belyser hva sukker gjør med helsen vår. Ved å teste det å kutte sukker i 14 dager, får leseren erfare selv i hvilken grad sukker har redusert deres helse- og livskvalitet. Kanskje blir overraskelsen så stor og positiv at det gir mersmak til en varig endring.

Saken fortsetter under annonsen

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Boken synliggjør alt det skjulte sukkeret mange ikke kjenner til som er i helt vanlig mat. Hvordan mange produkter sunnhetsvaskes av produsentene og fremstilles som sunne, enda de ofte inneholder mer sukker enn sjokolade. I tillegg belyser boken hva den moderne ultraprosesserte maten som dessuten alltid er tilsatt sukker, gjør med helsen.

Hva vil du oppnå med boken (foruten at flest mulig leser den)?

– Mitt selskap «Frisk uten sukker AS» har satt oss et mål om å få ned sukkerforbruket i Norge med 20 prosent innen 10 år. Denne boken er et ledd i dette.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Jeg ønsker at leserne skal få et nytt syn på og innsikt i hva sukker har gjort med helsen deres. Gi de en erfaring på om ulike helseplager de kan ha hatt som hodepine/migrene, mage/tarmproblemer, smerter i muskler eller ledd, slitenhet, søvnproblemer, nedstemthet, overvekt eller diabetes type 2 er plager de kan bli kvitt ved å legge om kostholdet. Mange går i dag med unødvendige plager som reduserer deres livskvalitet.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

none

– Helseminister Ingvild Kjerkol. Dette fordi jeg ønsker at hun skal få mulighet til å se samfunnet med mine «briller». Kanskje det kunne gitt innsikt og inspirasjon til å sette sukker på den politiske agendaen i Norge.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Jeg synes skrivingen av denne boken gikk veldig bra og at jeg var i en god skriveflyt hele veien. Hadde også en veldig fin prosess med mitt forlag Bonnier. Eneste utfordring underveis var at jeg flyttet i løpet av året jeg skrev boken, men jeg planla skrivingen til de periodene det var mer rolig for meg.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor (sett bort fra din egen)?

– «Min skyld» av Abid Raja. Jeg ble oppriktig imponert over hans åpenhet rundt flere tabubelagte temaer. Videre viste han en imponerende ydmykhet med tanke på egne holdninger. Boken ga også en kulturell innsikt som jeg synes var veldig spennende og viktig.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Dale Carnegie har skrevet flere selvhjelpsbøker som har vært til inspirasjon. Blant annet «Lev livet uten bekymringer».

none

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– Viktigheten av sosial kontakt med andre mennesker. Jeg setter mer pris på at vi kan samles og tar ikke lenger dette forgitt slik som tidligere.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk  – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet