Bilde av forfatter og bonde Kjell Ola Dahl. Foto: Agnete Brun

Kjell Ola Dahl er en av landets mest kritikerroste krimforfattere. For sine romaner har han blitt tildelt Rivertonprisen to ganger og Brageprisen i 2015. Ved siden av forfatterskapet driver han en familiegård på Feiring i Eidsvoll.

Foto

Agnete Brun

Kjell Ola Dahl:

– Boka er et eksistensielt prosjekt, en utforsking av min egen reise

Publisert: 4. september 2023 kl 08.03
Oppdatert: 4. september 2023 kl 08.10

­

Kjell Ola Dahl (65)

  • Yrke: Forfatter og bonde
  • Utdannelse: Cand. mag.
  • Bosted: Feiring
  • Aktuell med boken: «Mitt liv som sauebonde»
  • Forlag: Vigmostad & Bjørke

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Jeg er både forfatter og bonde. Boka er et eksistensielt prosjekt, en utforsking av min egen reise – rett og slett en gjennom språkets utforsking av hvor jeg står i dag, hvorfor jeg gjør akkurat det og hvor jeg kommer fra.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Det er en familiehistorie over tre generasjoner, en stykke gårdshistorie, om dyrkingsmønster før og nå, om skjøtsel av skogen før og nå, og en fortelling om nærhet til dyr, om å skrive og det å bli forfatter.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Mange. Det viktigste var nok komposisjon. Teksten ble hele tiden større, biter av puslespill som nølte lenge med å finne helheten de skulle inn i. Da jeg fant den, gikk arbeidet med redigering mye enklere.

 

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg har vært forfatter i tretti år. Jeg skriver hver dag. Men jeg er også svært opptatt av å gjøre research, fordi det alltid inspirerer meg.

Hva vil du oppnå med boken?

– Finne ut mer om meg selv og min familie. Avklare og belyse mørke punkter i familiefortellingen. Gi lesere et utfyllende bilde av sauebruket i Norge, avkle noen myter og gjennom å skrive dyreportretter forsøke å gi lesere en nærhet til viktige aktører i landbruk.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Et ønske om å lese enkelte partier om igjen.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– Jeg håper flest mulig leser boken. Men svært viktig er lesere i nær familie. Min mor, min søster, kona mi og barna mine, min svoger som var gift med min søster som er omtalt i boken. Jeg diskriminerer ingen av disse. Årsaken er at jeg håper de vil få noen nye erkjennelser om familien og vil oppleve litt av den gleden og ydmykheten jeg kjenner ved å leve et liv som sauebonde.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

– Jeg leser veldig mye. Som regel anbefaler jeg den den boka jeg leste sist og som jeg har hatt glede av å lese. Det var blir Øyvind Bergs Sommeren med Balder fordi den handler om poesi, japansk haiku, nærhet og opplevelser med hunden Balder og at forfatteren har et fascinerende syn på vår samtid.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg?

– Da jeg var ung og uerfaren, kunne jeg svare på et slikt spørsmål. Nå blir jeg inspirert hvis jeg leser god litteratur uansett hvem forfatteren er eller hvor han eller hun kommer fra. Jeg har beveget meg vekk fra det ståstedet at én eneste forfatter betydde mye. Det har hendt at jeg har lest hele forfatterskap. Min erfaring er at de aller fleste forfattere har sterke bøker, men også svake bøker.

Hvis du måtte velge?

 

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet