Bok

Tore Li er dr.philos. i forskningspolitisk historie, forfatter og utreder. Han har tidligere skrevet flere bøker. Nå er han aktuell med sin første biografi.

– Det er aldri tidligere blitt skrevet en biografi om Lied. Det var på høy tid

DERFOR BOK ‎| Finn Lied hadde enorm innflytelse på en rekke felt i etterkrigens Norge. Men det er ikke blitt skrevet noen biografi om ham. Før nå.

Publisert Sist oppdatert

­

Tore Li (64)

  • Yrke: Forfatter og utreder
  • Utdannelse: Dr. philos i forskningspolitisk historie, statsvitenskap hovedfag, historie mellomfag og sosialøkonomi grunnfag
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med boken: «Finn Lied – motstandsmann og samfunnsbygger»
  • Forlag: Aschehoug

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Finn Lied (1916-2014) var direktør for Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) fra 1957 til 1983, kun avbrutt av sin tid som industriminister i Trygve Brattelis Arbeiderparti-regjering fra 1971 til 1972. Lied ble en av norsk etterkrigstids sentrale strateger innen forsvar, forskning, romvirksomhet, industri samt olje og energi. Det er aldri tidligere blitt skrevet en biografi om Lied. Det var på høy tid at det ble gjort.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Finn Lieds erfaringer fra mellomkrigstiden og krigen medvirket til at han tilhørte en generasjon som var opptatt av å bygge et nytt Norge med økt kraft til å skape, verne og dele. Skape handlet om å satse på forskning, utvikling og energi for å bygge et konkurransedyktig næringsliv. Verne dreide seg om å bruke forskning, utvikling, industri og alliansepartnere til å ruste opp landets forsvar. Dele handlet om en mer rettferdig fordeling av goder og byrder i samfunnet.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Det var mange i Finn Lieds generasjon som var opptatte av å bygge et nytt og bedre Norge etter krigen. Når Lied ble en av de sentrale strategene i så henseende, skyldtes ikke det bare hans store arbeidskapasitet tuftet på et sterkt intellekt og jernhard disiplin. Ei heller bare hans tilknytning til det dominerende Arbeiderpartiet. Lieds betydning skyldtes også hans evne til å bevege seg i grenselandet mellom forskning, industriutvikling og politikk.

– Bedre enn de fleste forskere og industrifolk skjønte Lied politikkens vesen, og hvordan politiske kontakter kunne utnyttes til å fremme den teknologiutvikling han ivret for. I den sammenheng hjalp det også godt at Lied var en god pedagog. Han var flink til å beskrive kompliserte vitenskapelige og teknologiske emner på en lettforståelig måte.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Gjennomgående har det bare vært en fornøyelse å jobbe med Finn Lied-biografien. Utfordringene har først og fremst knyttet seg til datagrunnlaget når det gjelder Lieds meget spennende krigshistorie samt mer private forhold fra barndommen og ungdommen. Jeg kom langt når det gjaldt å grave frem nytt materiale om Lied under krigen. Men når det gjelder barndommen og ungdommen hans, skulle jeg gjerne visst mer. Og det hadde vært en fordel om jeg kunne intervjuet Finn Lied direkte med tanke på denne biografien.

Hva vil du oppnå med boken?

– Jeg vil løfte frem Finn Lieds innsats for Norge. Han er en viktig figur i norsk etterkrigshistorie, som ikke må bli glemt. Så håper jeg at de som leser boken, lar seg inspirere av Lieds holdning om å arbeide for noe som er større enn seg selv. Utover å få utnyttet sine evner var ikke Lieds innsats drevet av personlig pengebegjær og prestisje.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Finn Lieds betydning for utviklingen av Norge i de første tiårene etter krigen. Mye av det han gjennomførte, nyter vi fortsatt den dag i dag.

Hva gjorde at du fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?

– I det meste av mitt yrkesliv har jeg jobbet med forskning og teknologiutvikling. I den sammenheng traff jeg Finn Lied i noen sammenhenger, og ble fascinert av mannen. Jeg ønsket å lære mer om ham. Siden det ikke var blitt skrevet noen biografi om Lied, ble det ekstra fristende å brøyte nytt land.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– Næringsminister Jan Christian Vestre, fordi han har ansvaret for flere av de områdene Finn Lied engasjerte seg i, som næringsrettet forskning, romvirksomhet og industri. Vestre er jo en av etterfølgerne til Lied i industriminister/næringsminister-stolen.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

– For tiden leser jeg Arnhild Skres biografi om Berge Furre, som er meget god. Den gir et interessant innblikk i historien til Sosialistisk Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti. Berge Furre var jo også blant dem som var kritiske til mye av det Finn Lied stod for.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg?

– Når det gjelder norske politiske selvbiografier, er det Haakon Lie med hans første memoarbok fra 1975 ...slik jeg ser det. Den ble en «game changer» da den kom med sine åpne – og selvsagt sterkt personlige – beskrivelser av maktintrigene i Arbeiderpartiet etter krigen. Så er den også meget velskrevet. Det er driv fra første til siste side.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS