Bok

Angitt av mamma er Marias sterke historie, fortalt med hennes egne ord. Marias mor ble forelsket i en SS-offiser. For å starte et nytt liv med ham, anga hun både ektemannen og sine sju barn til Gestapo. Angitt av mamma kom første gang ut i 2006. Dette er en utvidet og revidert versjon, der vi også følger Marias liv fram til i dag. Går det noen gang an å komme over et slikt svik, gjort av ens egen mor?

«Angitt av mamma»: – Hennes historie er viktig å bevare

DERFOR BOK ‎| «Angitt av mamma» er Maria Gabrielsens sterke historie, fortalt med hennes egne ord. – Noe som er svært viktig for meg, er at vi tar de nødvendige pausene når ting blir for sterke å fortelle. Da tok vi gjerne pause noen uker.

Publisert Sist oppdatert

­

Oddvar Schjølberg (75)

  • Yrke: Pensjonist
  • Utdannelse: Folkeskole – yrkesskole (Grafisk)
  • Bosted: Sandefjord
  • Aktuell med boken: «Angitt av mamma»
  • Forlag: LIV Forlag – Forlagshuset i Vestfold

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Maria Gabrielsen er en av de siste Holocaust-overlevende i Norge. Hennes historie er viktig å bevare.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Hva nazisme og fremmedfrykt kan føre til hvis det får slå rot i et menneske. I dette tilfellet Marias egen mor som sender barnas far til Auschwitz, og deretter sine syv barn til Therezienstadt.

Oddvar Schjølberg er aktuell med boken Angitt av mamma. Foto Forlagshuset i Vestfold

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Dokumentasjon om Maria og hennes seks søsken som ble sendt til Therzienstadt. Takket være samarbeid med Israelitische Kultusgemeinde i Wien og historiker Jasmin Freyer.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Den største utfordringen var Marias alder og helse. Hun går nå i sitt 90. år og sliter med sykdom. Derfor var det tøft når vi rippet opp i hennes barndom og opplevelser under krigen.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Gjør alltid lyd eller filmopptak under intervjuene. I Marias tilfelle var det fint å ha ektemannen til stede. Mange ting i Marias historie var ukjent for ham, fordi hun ikke hadde orket å fortelle. Noe som er svært viktig for meg, er at vi tar de nødvendige pausene når ting blir for sterke å fortelle. Da tok vi gjerne pause noen uker.

Hva vil du oppnå med boken?

– Dokumentere for ettertiden historien til dem som overlevde Holocaust. Spesielt i en tid hvor destruktive ideologier prøver å fornekte det som skjedde i konsentrasjonsleirene

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Min intensjon er å skape refleksjon hos leseren. Og vise at hvert eneste menneske er en unik skapning. Vi må skape holdninger hvor menneskerettighetene respekteres, og arbeide for en bedre verden for kommende generasjon.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– En person som er kommet i tvil om Holocaust. Her er et vitnesbyrd fra en som selv har opplevd Hitlers konsentrasjonsleir – og overlevd.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

Det angår også deg. Boken viser hvordan en familie rives i filler på grunn av nazistenes ideologi. Det var norske myndigheter som sendte hele familien til gasskammeret i 1942.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg?

– Herman Sachnowitz/Arnold Jacoby. Jacoby formidler Sachnowitz' historie og har en egen evne til å få leserne engasjert i stoffet som presenteres.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS