Mikkel Øyen (f.1978) er fra Oslo. Han driver litteraturarrangementet- og utgivelsen Splittet Kjerne. Idiotene er hans debutbok. Foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss

Mikkel Øyen (f.1978) er fra Oslo. Han driver litteraturarrangementet- og utgivelsen Splittet Kjerne. Idiotene er hans debutbok.

Foto

Anna-Julia Granberg / Blunderbuss

Debutant Mikkel Øyen: – Det kunne vært interessant å vite hva redaktøren i Minerva hadde ment om boken

Publisert: 22. januar 2024 kl 07.30
Oppdatert: 22. januar 2024 kl 07.30

­

Mikkel Øyen (45)

  • Yrke: Bibliotekansvarlig, forfatter, formidler
  • Utdannelse: Master i allmenn litteraturvitenskap
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med boken: «Idiotene»
  • Forlag: Cappelen Damm

Hva handler samlingen din om?

– Det korte svaret er funksjonshemning. Hvordan de ser på seg selv og virkeligheten de lever i, men også hvordan de ser på seg selv. Det dreier seg om ulike kropper, hvordan de beveger og orienterer seg i en verden som ikke er ment for dem.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen om å skrive den?

– Jeg har som funksjonshemmet opplevd at den strukturelle og systematiske diskrimineringen mot oss som gruppe har økt betraktelig de siste 20 årene. Både fra myndighetene og enkeltpersoner. Boken er formet av hvordan jeg opplever at funksjonshemmede blir behandlet, inspirert av mennesker rundt meg, men også om en idé at selv de mest pleietrengende mennesker har en personlighet og verdighet som kan være språklig og poetisk.

Hva vil du formidle med tekstene dine?

– Jeg ønsker å formidle poesien i en sårbar kropp. Men det ligger også et sinne her, som gir de sårbare kroppene en kraft som ikke bør ignoreres.

Blir tekstene dine til på kort tid etter at du får en idé, eller kan du snekre på en novelle i flere år?

– Noen få av tekstene er skrevet langt tilbake i tid, men i dette tilfellet så skrev jeg en tekst om dagen fram til manuset ble ferdig.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg er en ganske rastløs fyr, så skrivingen går i rykk og napp. Men i dette tilfellet her kunne en tanke dukke opp på en tur eller i dusjen, som jeg skrev ned med en gang.

Hvorfor dette formatet og ikke roman?

– Jeg liker det korte formatet. Korttekster har en evne til å være poetisk i sammenheng med en konkret situasjon og et bestemt menneske. Romanen krever en modenhet som jeg enda ikke har oppnådd.

Hvem eller hva har inspirert deg til å bli forfatter?

– Både Fosse og Knausgård har inspirert meg, fordi de er gode på å ta følelser på alvor og å skildre dem på en skjellsettende måte. Knausgård har skammen, Fosse troen. Forfattere som Inghill Johansen og Gunvor Hofmo ga meg en inngang til det korte formatet (korttekster og dikt). Tor Jonsson er også en forfatter som inspirerte meg tidlig. Sinne og ensomhet er vel to gode stikkord der som jeg har tatt med meg videre.

Når skjønte du at du ville bli forfatter?

– I ungdommen trodde jeg det bare var spørsmål om tid. Men egentlig hadde jeg gitt opp forfatterdrømmen. Men jeg ville gi det en sjanse til og sendte til Signaler, som er grunnen til at denne boken ble virkelighet.

Nevn én person du håper leser boken, og hvorfor?

– Det kunne vært interessant å vite hva redaktøren i Minerva, Nils August Andresen, hadde ment om boken. Han er en kulturkonservativ mann, i mine øyne moderat anti-woke, og tilhører en høyreside som de siste tjue årene har vært med på å bygge et samfunn som har stengt funksjonshemmede ute fra arbeidsliv, utdannelse og generell samfunnsdeltagelse.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese, og hvorfor?

– Siden vi er i feltet: Jan Grues Prøve og feile. Det er en bok som ikke fikk like mye oppmerksomhet som de to forrige bøkene han skrev. Jeg tror det er fordi den er sintere og at den presenterer noen problemstillinger som er fremmede for majoritetsbefolkningen. Men derfor desto viktigere.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Ble akkurat ferdig med Olav H. Hauge: Dikt i umsetjing.

Hvis du måtte velge?

 

Jon Fosse – Dag Solstad

Cappuccino – Filterkaffe

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

The Rolling Stones – The Beatles

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Lese bok – Høre bok

Ved sjøen – På fjellet