Lise Aanes er skribent og naturvinentusiast. Foto: Anne Valeur

Lise Aanes er skribent og naturvinentusiast.

Foto

Anne Valeur

Lise Aanes: – Naturvin handler om mye mer enn en vin uten tilsetningsstoffer

Publisert: 25. januar 2023 kl 07.30
Oppdatert: 26. januar 2024 kl 10.33

­

Lise Aanes (31)

  • Yrke: Journalist
  • Utdannelse: Lillestrøm vgs
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med boken: «Naturvin»
  • Forlag: Press
  • Sider: 328

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Jeg har jobbet lenge med naturvin, og savnet en god fagbok om denne vinstilen, sett fra et norsk perspektiv. De engelskspråklige bøkene er flotte, men de omhandler ofte viner eller produsenter vi ikke får tak i i Norge. Det blir vanskelig å omdanne teoretisk informasjon til praktisk kunnskap når du ikke får smake vinen!

– I tillegg ønsket jeg meg et grundig oppslagsverk om naturvin som likevel skulle være lett å finne frem i, og som skulle se moderne og innbydende ut. Til slutt ønsket jeg meg en bok som både kunne leses av nybegynnere på vin og være et grunnleggende oppslagsverk om vin, samtidig som den skulle være interessant for folk som ville lære mer om naturvin spesielt og 'nerde ut' på vin.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Hva naturvin er. At det ikke er en ny trend, men en måte å ivareta vinmakertradisjoner som strekker seg tilbake over tusenvis (!) av år. Og at de metodene som tas i bruk for å lage vin på denne måten, kan være redningen for en bransje som for alvor er rammet av klimaendringene.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– At naturvin ikke trenger å smake rart, at naturvin handler om mye mer enn en vin uten tilsetningsstoffer: det handler om et helhetlig levesett og er på mange måter også politisk.

– Historien om naturvin fortelles fra ulike synsvinkler: fra et smaksperspektiv, fra et etisk ståsted, med et historisk overblikk og den settea inn i kontekst med dagens vintrender, vinpolitikk og vinkonsumpsjon. I tillegg fortelles historien med vekt på de utfordringene vinbransjen møter i dag med hensyn til klimaendringene.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– I hovedsak var utfordringen ikke så mye å finne frem til stoff eller kilder, men å få tid til å skrive det hele. Jeg fikk kontrakten med forlaget mitt da jeg var gravid i tredje trimester og under arbeidet med boka fødte jeg barn, var jeg i permisjon med et barn med kolikk, samt jeg mistet min gamle jobb og startet i ny jobb. Så boka ble til her og der, i hver ledige stund jeg hadde.

– I tillegg valgte jeg å skrive min første bok uten noen mal. De fleste bøker følger en mal som har vært brukt mange ganger, men det fantes ingen slike vinbøker på markedet som den jeg ville skrive. Vi hadde mange involverte i prosjektet: forfatter, illustratør, fotograf, redaktør og designbyrå. Alle mente sitt og mange brikker skulle falle på plass. Men jeg synes vi fikk til et flott resultat til slutt!

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg er dronningen av skippertak. Jeg får til mye og er ekstremt produktiv og målfokusert, men jeg liker også veldig godt å slappe av. Så jeg jobber veldig hardt i noen perioder, og drar ut i skogen og skrur av telefonen i andre.

Hva vil du oppnå med boken?

– At folk generelt, og vinprofesjonelle spesielt, skal se naturvin med nye øyne. Jeg er så himla lei av at denne vinstilen blir fremtstilt som 'vin som smaker surt og lukter fjøs', som en større nyhetspublikasjon nettopp formulerte det som. Denne retorikken er så utrolig gammeldags og kjedelig. Naturvin har ingen egen smak og mange av de mest kjente vinhusene i de mest kjente distriktene lager det som defineres som naturvin. Vinstilen handler om håndverk, bærekraft, kvalitet og etikk, ikke om at noe skal smake 'funky'.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– At hen forstår seg litt bedre på vin og ikke lenger blir skremt av å bestille et glass vin på vinbar. Og at naturvin er en spennende vinstil som man ikke trenger å være redd for. Det er generelt mye frykt for vinbransjen. Jeg håper at jeg med denne boka gjør vinbransjen både mer tilgjengelig og inkluderende!

Hva gjorde at du fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?

– Jeg har alltid hatt lyst til å skrive en bok – hvem har ikke det – og jeg så også et skrikende behov for nettopp denne boka i vinbransjen. I tillegg var det en anledning til å få jobbe med et knippe utrolig flinke folk som jeg har villet jobbe med lenge: fotograf Anne Valeur, illustratør Ole-Magnus Saxegård og de flinke folka på Smuss Studio! Og det var selvfølgelig en bonus at jeg fikk jobbe med min redaktør Trygve Riiser Gundersen.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– En gammel tante som bare drikker tørr hvitvin og tror at hun hater naturvin. Så får hun øynene opp for at dette kan være superspennende og får en ny vinhobby som tar henne med til land og områder hun aldri hadde tenkt hun skulle besøke.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

– Adventures on the Wine Route av Kermit Lynch. Denne boken fra 1988 forteller om naturvin og naturvinmakere lenge før noen fant på å kalle det 'naturvin' – Lynch bruker selv aldri ordene 'natural wine' om bevegelsen han forteller om. Boken er en reise tilbake til den gryende revolusjonen i Frankrike som la grunnlaget for det vi kaller naturvin i dag. Ikke minst er det en veldig morsom og hjertevarm roadtrip-bok som også passer for dem som ikke egentlig er interessert i vin.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg?

– Jeg har lest hele livet, og det er så utrolig mye annet jeg kunne svare her som er mer 'highbrow', men jeg må faktisk si JK Rowling. Jeg var et annerledes barn og fant et hjem i Harry Potter-bøkene, et 'happy place' som jeg fortsatt kan besøkte. Disse bøkene er utrolig velskrevet, de tar de unge leserne på alvor, og jeg som milennial ble tenåring samtidig med Harry og vennene hans – både hans oppvekst og bøkenes gradvis mørkere og mer voksne tematikk foregikk parallelt med min egen reise fra jente til ung kvinne. Bøkene lærte meg ikke minst å ha troen på meg selv til tross for at jeg alltid har vært en litt rar nerd.

Hvis du måtte velge?

 

Jon Fosse – Dag Solstad

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Elsykkel – Sykkel

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet