DERFOR BOK
Marit Røste: – Den psykiske belastningen ved å være tjukk er det som er mest skadelig, ikke den fysiske
Debutant Marit Røste har skrevet boka TJUKK. Føkk skammen. Hun ønsker blant annet å utfordre alle dem som har et problem med at hun ser ut som hun gjør.
Hvorfor har du skrevet denne boken?
– Jeg har skrevet denne boken fordi jeg rett og slett har følt at jeg ikke har noe valg. Det har vært viktig for meg å fortelle min historie for å vise litt hva som ligger til grunn for hvorfor jeg har blitt tjukk, men også for å utfordre alle dem som har et så stort problem med at jeg ser ut som jeg gjør. I tillegg har jeg så klart skrevet boka for min egen skyld, for å skjønne mer av meg selv og hvorfor ting har blitt som de har, og det har jeg fått til.
Hva er de viktigste poengene som kommer frem?
– Det viktigste som kommer frem tror jeg er det å se på dette som et samfunnsproblem og ikke et individuelt problem.
Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?
– At den psykiske belastningen ved å være tjukk er det som er mest skadelig, ikke den fysiske. Fordi skammen ved å være tjukk er det som gjør det så skadelig, mener jeg. Og jeg mener også at det er skammen som er med på å livnære det hele, og at det uten skammen som påføres kanskje hadde vært helt andre statistikker på farene ved å være tjukk. Folk hadde muligens fortsatt vært tjukke, men uten ekskluderingen og den tvangsmessige slankingen tror jeg ting hadde vært veldig annerledes.
Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?
– Det som var vanskelig er jo det at det er så personlig. For jeg bærer på mye skam som er vanskelig å slippe. I tillegg er jeg jo veldig tjukk, så i hverdagen kan jeg komme opp i mange ugreie situasjoner, og det blir selvfølgelig vanskelig når man er så « i det» både privat og profesjonelt. Så det har vært triggende å jobbe med, men jeg har kommet meg gjennom og er fornøyd, for jeg synes dette er så viktig!
Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?
– Humor! Hehe.. Jeg liker å bruke humor, og det kommer man nesten ikke utenom i min skriving. I tillegg til at jeg jobber veldig personlig, også når jeg skriver fiksjon.
Hva vil du oppnå med boken?
– Jeg ønsker å nå alle dem som kan føle seg sett gjennom å lese min historie. Alle dem som kanskje har lignende historier selv, men føler seg alene om å være som de er.
– Men jeg ønsker også å nå alle dem som tenker at dette ikke nødvendigvis angår dem, fordi jeg mener at dette angår oss alle og at det å være uvitende kan være med på å opprettholde skadelige strukturer som er med på å bryte ned oss som er annerledes. I dette tilfellet oss som er tjukke.
– Så det jeg egentlig prøver på er jo å forandre verden.
Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?
– Jeg håper at man kan føle seg mindre aleine. Og jeg håper at man føler seg forbanna og engasjert. Kampklar!
Hva gjorde at du fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?
– Det å jobbe som forfatter har alltid vært noe som har fristet, men jeg har liksom ikke tenkt at jeg er en som kan klare å skrive bok. Men nå hadde jeg noe jeg måtte si.
– Det jeg aller helst vil er egentlig bare å leve livet mitt i fred, skrive og jobbe med ting som ikke handler om meg personlig, og bare ha det bra. Men det opplever jeg at jeg ikke får lov til. Fordi det er så mange daglige påminnelser om at jeg er feil og ikke hører hjemme, at det ikke lar seg gjøre. Så da har jeg bestemt meg for å heller prøve å være med på å framskynde forandringen i stedet for å bare sitte stille i båten og håpe at det går over.
– Og siden jeg er et skrivende menneske, så må jeg bruke det for alt det er verdt. Så da ble det bok.
Kan du nevne én person du håper leser boken?
– Else Kåss Furuseth. Fordi jeg håper at jeg kan presentere noen nye tanker for henne som kanskje går litt imot det som Helsekost Furuseth bydde på. Men også fordi hun har et enormt nedslagsfelt og kan være med på å skape større endring. Og fordi jeg synes hun er et bra menneske.
Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?
– Patriarkatet faller – En tegneserie-bok om feminisme av Marta Breen og Jenny Jordahl. Fordi den er så veldig enkel og lett å lese, og så underholdende og viktig.
Hvilken forfatter har betydd mye for deg?
– Jeg sier Marta Breen her også, fordi det siste året så har jeg lest flere av hennes bøker. Og det engasjementet og sinnet som de bøkene vekker i meg har gitt meg en mye tydeligere agenda som kunstner og kvinne og har hjulpet meg veldig til å ta et nødvendig steg tilbake og se at mye som jeg har slitt med og hatt mye problemer med i oppveksten ikke er min skyld, men en del av noe større. En del av et større samfunnsproblem og verdensproblem.