Derfor bok:
– Mye er blitt skrevet om meg og min tid som lesbisk prest. Nå ville jeg skrive historien min selv
Siri Sundes største utfordring med skriveprosjektet var den mentale belastningen ved å gå igjennom dokumenter, avisutklipp, brev og annet fra tiden det stormet rundt henne og livet hennes. Det var mye hun ikke husket, og mye var verre enn hun husket.
Hvorfor har du skrevet denne boken?
– Mye er blitt skrevet om meg og min tid som lesbisk prest. Nå ville jeg skrive historien min selv, slik som jeg husker den.
Hva er de viktigste poengene som kommer frem?
– Jeg forteller om hva som gjorde at jeg valgte å bli prest og om hvordan jeg var så heldig å møte henne som jeg ble kjæreste med. Da vi bestemte oss for å dele livet sammen og å inngå partnerskap, skulle jeg, etter kirkens ordninger, ha sluttet som prest. I boken forteller jeg om hvorfor jeg likevel ikke leverte inn oppsigelsen min. Det handlet om kjærlighet, både til kjæresten min og til kirken, altså menneskene jeg var prest for og levde sammen med i en liten kommune på Østlandet.
Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?
– Mitt personlige livsvalg fikk kirkepolitiske konsekvenser. Biskop Rosemarie Köhn sa ja til at jeg kunne fortsette som prest selv om jeg levde i partnerskap. Det hadde ikke skjedd tidligere at en kunne være prest og leve i partnerskap. Jeg forteller om hvordan folk i bygda vi bodde i, slo ring rundt oss og gjorde det de kunne for å støtte både meg, min kjære og gi biskopen ryggdekning for å ikke gå inn for å si meg opp, men lot meg få fortsette som prest.
Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?
– Den største utfordringen ved dette skriveprosjektet var den mentale belastningen ved å gå igjennom dokumenter, avisutklipp, brev og annet fra tiden det stormet rundt meg og livet mitt, sist på 1990-tallet. Det var mye jeg ikke husket, og mye var verre enn jeg husket.
Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?
– Jeg liker å jobbe intensivt, kunne fordype meg og bare la tiden gå. Det var heldigvis mulig, takket være en tålmodig ektefelle som tok hovedansvaret for alt hjemme og støttet meg på alle måter.
Hva vil du oppnå med boken?
– Den norske kirke har noe som kalles «Siri Sunde-saken». Utenom å «være saken», er mitt bidrag å fortelle om saken, sett innenfra.
Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?
– Jeg vil gjerne at leseren skal skjønne hvorfor jeg tidlig i boken sier at jeg synes presteyrket er verdens fineste yrke. Jeg håper også boken kan være med på å gi inspirasjon og håp. En del av boken handler om diskriminering og maktspill som ikke bare jeg, men også andre skeive var og blir utsatt for. Samtidig forteller jeg om både kjærlighet, omsorg og fellesskap mellom mennesker, både i bygdene der vi har bodd og i drabantbyen i Oslo der vi bor nå.
Hva gjorde at du fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?
– Jeg har hatt lyst til å skrive historien min i mange år, men det kjentes tungt mens jeg var i full jobb. Da jeg ble pensjonist, var det så godt å ikke ha noe hengende over seg. Men nå var tiden inne for å fortelle historien fra mitt perspektiv.
Kan du nevne én person du håper leser boken?
– Kampen for skeives plass i kirker og i samfunnet er ikke over. Jeg vet at det er mange yngre som berøres av dette og opplever livet vanskelig. Mange i det skeive miljøet er også preget av terroren i Oslo sentrum 25. juni 2023. Jeg håper personer, ikke bare skeive, i generasjonene under meg, vil lese og se at det finnes kjærlighet og håp mellom mennesker.
Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?
– Det er ikke lett å velge ut en bok. Men i arbeidet med min egen bok, har jeg lest om igjen boken Mitt kall av Ingrid Bjerkås, Den norske kirkes første kvinnelige prest. Hun virket på Senja, der jeg også bodde noen år. Og hun var en modig og tøff dame og en fin prest. Hun ble prest da hun var 60 år! Og skriver at det var tyskernes overfall av Norge i 1940 som var direkte årsak til at hun begynte å studere til prest i voksen alder. Jeg tror mange vil ha glede av å lese boken hennes.
Hvilken forfatter har betydd mye for deg?
– Det er ikke lett å nevne bare én forfatter som har betydd mye. Men skal jeg velge én, sier jeg Gunnar Staalesen. Han skriver krim, skuespill og annet, med Bergen som utgangspunkt og aktuelle samfunnsdebatter som ramme. Godt språk med både humor og fine skildringer. Han har en førstelinje i en av bøkene som er helt fantastisk: « Det var fredag før pinse, og sommeren var over for denne gang.»