he Golden Swan. Hans Christian Ostrø i midten i lys jakke.
Foto
NFI

Tilskudd til 11 filmer og serier

Publisert: 15. desember 2021 kl 13.18
Oppdatert: 15. desember 2021 kl 13.19

11 prosjekter, derav flere spennende samproduksjoner, får tilskudd fra Norsk filminstitutt (NFI) denne uka.

To spillefilmer får tilskudd til samproduksjon: den danske thrilleren Birthday Girl fra Nordisk Film Production og historien om den svenske FN-sjefen Dag Hammarskjöld, med Maipo som samprodusent og danske Per Fly som regissør. 

The Golden Swan er historien om Hans Christian Ostrø, som ble halshogd av terrorister i India i 1995, fortalt av hans søster, filmskaper Anette Ostrø.

NFI gir tilskudd til samproduksjon av spillefilmer, serier, dokumentarfilm og kortfilm. Tilskuddet skal bidra til økt internasjonalt samarbeid, og ordningen henvender seg til norske produsenter som ønsker å samprodusere med utenlandske hovedprodusenter.

– Samproduksjon styrker de norske produsentene ved at de får delta i prosjekter med sterke internasjonale produsenter og slik melde seg inn i det internasjonale markedet og nettverket. De norske produsentene får med seg potensielt ny erfaring, og aller helst etablerer de langvarige relasjoner til produsenter internasjonalt som samarbeider tilbake når norske prosjekter skal løftes i utlandet. Ordningen har gode resultater i form av sterke filmer, samarbeid, større internasjonal slagkraft og økt erfaring for den norske bransjen, i flere fagfunksjoner, sier avdelingsdirektør Lars Løge. 

Disse samproduksjonene får tilskudd: 

Nordisk Film Production får 1.872.500 kroner i tilskudd til Birthday Girl, en psykologisk thriller om en drømmereise til Karibien som forvandles til et mareritt. Filmen er en dansk samproduksjon, og  regisseres av Michael Noer.

Maipo Film AS får 1.500.000 kroner i tilskudd til spillefilmen Hammarskjöld, en svensk samproduksjon regissert av danske Per Fly. Filmen forteller historien om den svenske fredsprisvinneren og generalsekretæren i FN, Dag Hammarskjöld – en historie om tragedie og tapt kjærlighet.
  
Sant & Usant  AS får 400.000 kroner i tilskudd til dokumentaren Den svenske modellen. Med blikk bak kulissene følger filmen de svenske beslutningstagerne som valgte en annen strategi enn de fleste andre land under pandemien. Filmen er en svensk samproduksjon, og regisseres av Viktor Nordenskiöld.

Indie Film AS får 630.000 kroner i tilskudd til dokumentaren After Work, en svensk samproduksjon som handler om hva som skjer når maskiner og kunstig intelligens overtar jobbene våre. Filmen regisseres av Erik Gandini.

I fjor ga NFI tilskudd til totalt 13 samproduksjoner - åtte dokumentarer og fem spillefilmer. Flere norske produsenter har lang og god erfaring med samproduksjon, og nordiske storfimer som den danske Margrete den første, og den svenske Utvandrarna, regissert av Erik Poppe, har norsk medprodusent. Norske samproduksjoner har også vunnet viktige internasjonale priser, som den dansknorske Flukt, som mange ser på som en het Oscar-kandidat.

Dokumentarfilmer 

I tillegg får flere norske dokumentarfilmer tilskudd, blant annet den sterke historien om Hans Christian Ostrø - fortalt av hans søster.

Regissør Anette Ostrø og Fri Film AS får 2.550.000 kroner i tilskudd til dokumentaren The Golden Swan, historien om regissørens bror, Hans Christian Ostrø. Han ble kidnappet og halshogd av terrorister i Kasjmir i 1995, og gjemt på kroppen hadde han flere brev fra tiden i fangenskap. Fri Film har med samprodusenter fra Danmark, Tyskland og Nederland på prosjektet.

Regissør Marita Mayer og Rainy Day Productions AS får 250.000 kroner i tilskudd til dokumentaren Morfar har et ødelagt øye, en animasjonsfilm for barn som handler om barn som alle har et familiemedlem med afasi.

Fire av dokumentarene som får tilskudd er utviklet gjennom NFIs tidligere talentprogram Nye veier, og er nå klare for å gå i produksjon:

Regissør Aslaug Holm og Fenris Film AS får 2.176.950 kroner i produksjonstilskudd til dokumentaren Rosmarys historie, en film som handler om regissørens bolivianske nabo Rosmary, og hva som skjer når mannen hennes skal sendes ut av landet.

Regissør Tommy Gulliksen og Oslo Pictures AS får 1.971.258 kroner i tilskudd til filmen Tiny Dancer, en dokumentar om den norske stjernedanseren Mona Berntsen.
 
Regissør Sofia Haugan og Graham Film AS får 589.000 kroner i tilskudd til kortfilmen Nytt menneske, som handler om regissørens og kjærestens ønske om og plan for å få barn.

Regissør Lars Erlend Tubaas Øymo og Indie Film AS får 830.000 kroner i tilskudd til Ex Nihilo, en kortdokumentar om den norske samtidskunstneren Olav Christopher Jenssen.

Også dramaserien Svarte gutter er utviklet gjennom Nye veier, og er Meena Rathors debut som serieskaper.

Serieskaper Meena Rathor og Nordisk Film Production får 1.190.794 kroner i tilskudd til dramaserien Svarte gutter, en dramakomedie om fordommer, vennskap og muligheten til å få være seg selv – satt til et guttekollektiv på Oslos beste vestkant.