Artistduoen og paret Kathrine & John André Lium-Netland.
Foto
Privat

Kathrine & John André Lium-Netland med ny singel

Publisert: 9. april 2022 kl 08.00
Oppdatert: 9. april 2022 kl 08.00

Artistduoen Kathrine & John André Lium-Netland er et gift par som skriver, fremfører og utgir musikk sammen. De er begge blinde, og helt siden barneårene har de på hver sin kant fokusert mye på musikk. Kathrine med sangoppdrag, talentkonkurranser og jule-CD i 2001, og John André som musiker og arrangør for ulike artister. Det var også den brennende lidenskapen de begge har for musikk, som først gjorde dem oppmerksomme på hverandre. De bor i Kathrines fødeby Sarpsborg, mens John André opprinnelig er fra Bergen. 

Den 25. april slippes singelen ”Hjertesukk”, enda et direkte resultat av kjærlighetssamspillet deres. Kathrine skrev tekst og melodi i starten av desember 2021, og låta kom spontant til henne mot alle odds. For hun var langt nede psykisk, og orket egentlig ikke tanken på å jobbe med musikk. De siste seks årene har vært ekstra tøffe for paret. De har vært nødt til å kjempe den ene kampen etter den andre for å oppnå resultater som de er helt avhengige av hvis de skal kunne leve et fritt liv. ”Bare leve fritt som andre, ikke trenge å sloss...” 

Tro, håp og kjærlighet. Tre helt nødvendige elementer å ha med seg. Det ville vært vanskelig å stå rakrygget i sterke stormer dersom de ikke hadde hatt troen på at vinden en vakker dag vil løye. Håpet for fremtiden er at de ikke lenger skal trenge og sloss for en frihet som mange andre tar for gitt.

– Det er dette ”Hjertesukk” hovedsaklig handler om. Låta skildrer i tillegg den bunnsolide kjærligheten oss to imellom, at vi klarer det meste fordi vi gir hverandre styrke der vi er. Mens vi jobbet med å arrangere og spille inn «Hjertesukk» skjedde det også mye som ga den nye betydninger og dimensjoner for oss. Vi opplevde dødsfall i nærmeste familie og at John André fikk COVID-19 Delta.

Men målet er ikke kun å formidle sin egen historie. For ”Hjertesukk” er i tillegg en låt til dem som trenger å bli sett, og som kan ta sin rettferdige plass i samfunnet og ikke være nødt til å gi avkall på beskjedne drømmer om selvstendig livsstyring.

– Det blir derfor blant annet nærliggende å trekke noen paralleller til angrepet på Ukraina og et folks kamp for sin selvsagte frihet. Ja, det er mange kriger som noen må utkjempe. Både globalt sett, og i eget liv. ”Vi savner å få bo i fred og ro...” Er i tillegg en av setningene i låta. Det er mange forstyrrende livsfaktorer der ute, sier paret. 

Kathrine synger og John André spiller alle instrumentene. Artistparet ønsket at låta både skulle være skjør, sårbar og sart, parallelt som de ville at den skulle være storslått, pompøs og litt andektig på et vis. Altså preget av styrken de og andre kan hente hos hverandre.  

Saken fortsetter under annonsen

– Vi spiller inn og mikser låtene i vårt eget studio, og dette er den åttende utgivelsen vår som duo. Det betyr mye for oss å kunne skape, fremføre og utgi musikk i fellesskap. Ja, det er faktisk en livsstil som farger alle livets fasetter. Det virker begge veier, siden livet farges i musikken og omvendt. Vi skriver låter både hver for oss og i samarbeid, men har også noen coverlåter på repertoaret som vi tolker med vårt eget uttrykk.

“Hjertesukk” blir tilgjengelig hos strømmetjenestene den 25. april.