Film og tv

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

– Jeg forventer at filmbransjen praktiserer likelønn

Publisert Sist oppdatert

Flere norske kvinnelige skuespillere opplever å få vesentlig dårligere betalt enn sine mannlige kolleger.

I Danmark viste en lønnsundersøkelse gjennomført av Dansk Skuespillerforbund (2018) at kvinnelige skuespillere i gjennomsnitt tjener 35 prosent mindre enn menn. Nå skal de gjennomføre en ny undersøkelse. Norsk Skuespillerforbunds forrige lønnsundersøkelse er fra 2011.

Skuespiller Lena Kristin Ellingsen, som er ansatt ved Nationaltheatret og tidligere har spilt i tv-serier som «Himmelblå» og «En får væra som en er», har tatt til orde for en kartlegging av lønnsforskjellene i film- og tv-bransje.

Foto Skuespiller Lena Kristin Ellingsen i tv-serien «En får væra som en er». Foto: Agnete Brun / TV 2 / NTB

Hun forteller at hun flere ganger har blitt fortalt at hun skal få det samme i lønn som sine mannlige medspillere og etter hvert funnet ut av at det ikke stemmer. Ellingsen er gift med skuespiller Trond Fausa Aurvåg. Selv om de har nesten like lang erfaring, tjener han ofte langt mer enn henne.

– Vi burde i utgangspunktet kunne forhandle på likt grunnlag. Men jeg har opplevd at han har tjent dobbelt så mye som meg per dag i samme produksjon, har hun tidligere uttalt til Klassekampen.

– Jeg forventer at filmbransjen praktiserer likelønn

Da kulturminister Anette Trettebergstuen var i opposisjon, var hun klar på at hvis de kommer til makta, vil film- og tv-produksjoner måtte bevise at de praktiserer likelønn før de får statsstøtte.

– Dette temaet var viktig for meg da jeg var i opposisjon, og det er selvfølgelig fortsatt noe jeg er opptatt av og vil gjøre noe med, svarer hun i en e-post til KulturPlot.

Foto Kulturminister Anette Trettebergstuen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Når filmbransjen viser til lønnsforskjeller innad i bransjen, vil jeg være helt tydelig: Jeg forventer at filmbransjen praktiserer likelønn, sier hun videre.

Hun påpeker at lønnsdiskriminering er forbudt ved lov i Norge, og at alle arbeidsgivere skal arbeide aktivt for å fremme lønnslikestilling, og dokumentere dette arbeidet.

– Blant annet har arbeidsgivere en plikt til å jobbe forebyggende, og visse arbeidsgivere skal gjennomføre lønnskartlegging fordelt etter kjønn. Dette er et verktøy som tillitsvalgte og arbeidsgivere må bruke lokalt for å få avdekket ubegrunnede lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.

På spørsmål om hva hun helt konkret vil gjøre for å sikre at likelønn blir praktisert, svarer Kulturdepartementet at de ikke har noen flere kommentarer per nå.

Powered by Labrador CMS