Film og tv

Skuespillerne Pål Sverre Hagen (William), Tobias Santelmann (Henrik), Jon Øigarden (Jeppe) og Simon J. Berger (Adam).

Finanstopper med sprikende reaksjoner til «Exit»

En rekke finanstopper reagerer på det de mener er en feilaktig fremstilling av egen bransje, andre mener den polerte fasaden er «glimrende fremstilt».

Publisert Sist oppdatert

Over en halv million har sett den første episoden av NRK-serien Exit som er basert på historier fra virkelige personer i det norske finansmiljøet.

Serien fremstiller livet til fire finanstopper som bader i rus, prostituerte og overbevisende løgner mens de forsøker å håndtere jobb og familieliv. I internettforum har tv-tittere latt seg fascinere i forsøket på å identifisere de fire hovedpersonene som spilles av Pål Sverre Hagen, Tobias Santelmann, Jon Øigarden og Simon J. Berger.

Nå reagerer flere finansfolk på det de mener er både riktig og uriktig fremstilling av sin virkelighet.

– Dette er helt fremmed i næringen vi representerer. Og vi representerer over 30.000 mennesker, sier Pål Adrian Hellman, forbundsleder i Finansforbundet, til Aftenposten.

Krevende jobb

Formuesforvalter Fredrik Dahl er enig:

– Jeg har hørt om personer som har gjort flere krumspring i finans enn hva de jeg kjenner, har gjort. Men det virker som at serien går rimelig langt forbi yttergrensen av det man hører om, sier Dahl til avisa.

Han legger til at miljøene som er representert i serien var vanligere på starten av 2000-tallet. I dag er dette stereotypier bransjen trolig ikke ønsker å assosieres med.

– Folk har krevende jobber. Et slikt forbruk av narkotika som vises i serien, er ikke forenlig med å være skjerpet og levere gode resultater, sier Mette Lindbæk, administrerende direktør i Norske Finansanalytikeres Forening.

Hvitsnipp-narkomane

En som imidlertid kjenner seg igjen i seriens hovedpersoner er tidligere rusmisbruker og næringslivstopp Olaf Olsvik. Han har skrevet bok om det han kaller «hvitsnipp-narkomane».

Til Dagbladet sier han at det som treffer ham hardest med Exit er fremstillingen av angsten som kommer snikende dagen derpå. Selv brukte han 100.000 kroner i måneden på stoff på det mest intense.

– Fortvilelsen du føler når du våkner opp og skjønner at du har driti deg helt fenomenalt ut. Man går hvileløst rundt, og tør ikke gjøre noe annet enn å ruse seg. Akkurat sånn har jeg følt meg mange ganger, sier Olsvik til avisa.

– Glimrende fremstilt

Presset, prestasjonen, adrenalinet, usikkerheten og fasaden som er i ferd med å slå sprekker er «glimrende fremstilt», mener han. Har du først kommet inn i et rusmisbruk, blekner alt i forhold:

– Når du er høyt oppe forretningsmessig, tar du ut masse adrenalin i løpet av dagen. Da kan det bli det dørgende kjedelig når du kommer hjem og skal følge ungene på fotballtrening, sier han til Dagbladet.

Olsvik er i dag organisasjonssjef i rusbehandlingsinstitusjonen Mestringhusene i Bolkesjø. Han blir stadig kontaktet av rusavhengige og deres pårørende.

– Jeg spør ikke hvilken bransje de jobber i, men det er generelt mye i næringslivet. Trenden er at det er mer narkotika, spesielt kokain, sier han til avisa.

Powered by Labrador CMS