Lykkeland 1-gjengen under presentasjonen på NRK høstlansering 2018 på NRK Marienlyst tirsdag.
Foto
Gorm Kallestad / NTB

Covid-19 forsinker filmer som lages i utlandet

Publisert: 3. november 2020 kl 10.19
Oppdatert: 3. november 2020 kl 10.19

Sesong to av tv-serien Lykkeland er blant produksjonene som lider av reiserestriksjonene under pandemien, skriver Aftenposten.

Mange store norske filmer og TV-serier tas delvis opp i andre land. Dette lønner seg fordi en rekke land opererer med såkalte «incentivordninger», der produksjonsselskapene får igjen deler av pengene de legger igjen i landet. Norske selskaper sparer også penger på billigere arbeidskraft i utlandet.

NRKs Lykkeland 2 er én av TV-seriene som er rammet. Opptakene skulle startet denne våren, men kom ikke i gang før i september. Premieren er tidligst på nyåret i 2022, ifølge NRK.

Produsent Synnøve Hørsdal i Maipo Film forteller til Aftenposten at merkostnadene nå er oppe i 10 millioner kroner. Totalbudsjettet for Lykkeland er 120 millioner.

– Denne uken måtte vi utsette viktige opptak i en vanntank i Belgia til april. En ganske stor del av vår finansiering kommer fra støtteordninger i Belgia, så vi kan ikke uten videre avlyse disse opptakene. I tillegg er vanntanken spesialbygget for vår type undervannsscener, den eneste i sitt slag i Europa, sier hun til avisen.

NRKs dramasjef Ivar Køhn forteller at det haster å få incentivordningen opp til diskusjon.

– Det er ikke av hensyn til kvalitet vi reiser ut. Noen produksjoner lider ved at man filmer i andre land. Det er OK å dra til utlandet hvis det finnes noen ressurser der som man ikke har hjemme. Men Oslo bør filmes i Oslo, ikke i Praha eller Litauen.

Norsk filminstitutt (NFI) deler årlig ut cirka 600 millioner i tilskudd til utvikling av filmer, spill og TV-serier. Mer enn 70 millioner går til incentivordningen. I dag er det cirka 100 ulike incentivordninger rundt i verden, ifølge NFI-direktør Kjersti Mo.

– Disse er blitt en viktig del av finansieringen av film og serier. Akkurat nå gir reiserestriksjonene akutte problemer. Under den første nedstengingen satt vi opp en ekstra tilskuddsordning for å ta vår andel av kostnadene ved å flytte produksjonene hjem. Det kan bli aktuelt igjen, slik det utvikler seg nå, sier Mo til Aftenposten.

Hun presiserer at de prosjektene som har fått tilsagn i incentivordningen, skal føle seg helt trygge på at NFI står ved løftet.