Filmgigantenes strømmesatsinger kan få følger for norsk film.
Foto
Håkon Mosvold Larsen / NTB

Bekymret for kinoene og konsekvensene for norsk film

Publisert: 30. september 2021 kl 09.10
Oppdatert: 30. september 2021 kl 09.10

Kinoenes rett til å vise filmer for en eksklusiv periode er under sterkt press fra verdens største produksjonsselskaper. Bransjetopp mener det kan svekke norske filmer. Det skriver Aftenposten i dag.

Mange strømmegiganter slipper i år mange av de store filmene samtidig på kino og strømming.

Perioden hvor en film kun vises på kino blir dermed borte, og det går utover kinoene. Da Marvel-filmen «Black Widow» ble lansert samtidig på kino og i Disneys strømmetjeneste, førte det til at en rekke kinoer valgte ikke å vise filmen. 

Nye kinoavtaler i USA innebærer nå et 45 dager langt kinovindu. Universal har inngått 17-dagersavtaler med den store amerikanske kinokjeden AMC.

Kan få konsekvenser i Norge

Striden mellom de store i USA får også følger i Norge. Direktør Guttorm Petterson i bransjeorganisasjonen Film og Kino sier at flere filmstudioer ønsker å halvere det eksklusive kinovinduet fra 90 til 45 dager i Norge.

– Den eksklusive kinoperioden er under sterkt press. Den kommer nok til å endre seg, sier Petterson til Aftenposten.

Et kortere kinovindu kan føre til at halen av inntekter fra billettsalg på kino kan bli redusert også for norske filmer.

– I tillegg vil norske filmer lett kunne drukne i konkurransen når «ketchupeffekten» kommer med tett lansering av store amerikanske filmer neste år, sier Petterson.

Espen Osmundsen, sjef i produksjonsselskapet Motlys, forteller Aftenposten at det aller meste av inntektene fra spillefilmene deres har kommet fra kino. De er aktuelle med «Ninjababy» og «A-ha The Movie».